Исплата државне помоћи угоститељима, новац нужан за рачуне и плате

НОВИ САД: Комисија Министарства трговине, туризма и телекомуникација одобрила је субвенције за 314 хотела, од укупно 520 поднетих захтева, ради подршке пословања хотелских предузећа у условима епидемије коронавируса. 
restoran
Фото: pixabay.com

Списак хотела објављен је на сајту Министарства, као и упутство хотелским предузетницима како да отваре посебан наменски динарски подрачун код Управе за трезор. Хотелијери ће добити, подсећамо, 350 евра по кревету и 150 евра по соби. Исплата би требало да почне крајем ове седмице, најавили су у Министарству туризма. За ту намену обезбеђено је 1.241.746.099 динара, односно 10.562.200 евра.

Право на коришћење субвенција имали су категорисани хотели у 68 јединица локалне самоуправе, али не и хотели у планинским и бањским местима, за које се рачунало да ће током летњих месеци имати значајан број домаћих гостију и тако делимично надоместити губитке због недоласка страних туриста.

Од 314 хотела који ће добити субвенције, око 80 је у Београду, 25 у Новом Саду, а следе општине и градови у покрајини, па ће, рецимо, у Суботици помоћ добити осам хотелијера, а у Вршцу, Сремским Карловцима и Панчеву по два хотелска предузетника. Новчана потпора стићи ће и до хотела у Сечњу, Опову, Врбасу, Ади, Темерину, Бачкој Тополи, Сенти, Старој Пазови… Уз њих, субвенције ће бити исплаћене и хотелијерима у ширем делу Србије – Крагујевцу, Нишу, Чачку, Ваљеву, Лозници, Шапцу…

Хотелу ресторану „Моја чарда” у Темерину новац ће добро доћи да презиме, каже власница Светлана Васиљевић.

Како је додала, током лета имали су гостију јер је простор довољно велики да, уз мере заштите, приме 35 људи.

Предност нам је и у томе што имамо базен па смо радили, не осећајући тако последице епидемије. Али, јуче, чим је захладнело, никога нема у ресторану, а не верујемо да ћемо гостију имати ни током зимских месеци јер нема ни свадби ни породичних окупљања, вели наша саговорница.

Власник хотела „Тиски цвет” у Новом Бечеју Драгољуб Дорошков каже да је у протеклих неколико година много улагао у хотел да би га што више приближио гостима из Новог Сада и Београда да би, уместо у мађарске бање, долазили у Банат.

Имамо 35 соба, базен с термоминералном водом и све што пружају бање у близини Сегедина у Мађарској, казао је Дорошков.

Током јануара и фебруара, додао је, су имали гостију, али од када је почела епидемија, попуњеност хотела није ни десет одсто, мада су целокупну понуду ставили на сајт.

Ипак су гости уместо код нас хрлили у позната бањска лечилишта. Зато ће нам новац добро доћи за плате 25 радника, поручио је Дорошков.

Стара Пазова од пре две и по године има нови хотел „Сани хил”, који је, по речима власника Обрена Марјановића, намењен за пословни свет из земље и иностранства. Мада је у општини привреда развијена и много се гради, Марјановић каже да је епидемија ковида-19 допринела да попуњеност хотела буде једва десет одсто.

Имамо 16 соба, више од 30 лежаја и осам запослених па радници углавном одржавају хотел да се не запусти, навео је Марјановић, додајући да још не зна шта ће радити уколико се епидемија настави и после Нове године.


Ко добије новац, не може да отпушта

Право на бесповратан новац могли су добити категорисани хотели у приватном власништву, а основни предуслови за стицање права на коришћење субвенција су били да над привредним субјектима није покренут стечајни поступак, финансијско реструктурирање нити поступак ликвидације, као и да се не спроводи поступак за унапред припремљени план реорганизације (УППР).

Такође, ко добије новац, неће моћи да отпушта запослене.


Како каже, пошто с десет одсто попуњености објекта не могу да плате месечне трошкове, новац ће бити искоришћен за плаћање рачуна за струју и комуналне услуге и, наравно, за плате.

Међу хотелима у Новом Саду, субвенције ће добити и „Стари кровови” у Ветернику. Менаџер хотела Радомир Стојић каже да раде, али да нема гостију. Можда месечно буду попуњене једна или две собе на неколико дана.

Субвенције ћемо искористити, као и сви хотелијери, да платимо рачуне и исплатимо плате, наглашава Стојић, и каже да, када су месечни издаци у питању, за струју и комуналне услуге трошкови су исти без обзира на то што је хотел празан.

Како додаје, немају никаквог попуста, а било би потребно.

З. Делић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести