ИТ боље извози од „Фијата” и „Железаре”...

Министар задужен за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић каже да без дигиталне економије нема одрживог привредног раста и да је неопходно много веће укључивање информационо-комуникационих технологија у сва подручја економије и друштва.
it sektor2, pixabay
Фото: Pixabay, ilustracija

Поповић је рекао да је дигитална економија један од приоритета Србије.

Извоз ИТ услуга у прошлој години, напомиње, достигао је нови рекорд од 1,135 милијарде евра и по девизном приливу је надмашио „Фијат” и „Железару Смедерево” с новим кинеским власником.

– Тај рекорд оборен је уз раст извоза од чак 26 одсто у односу на 2017. годину, у којој је извоз ИТ услуга вредео 899 милиона евра – рекао је Поповић, и додао да је позитиван спољнотрговински салдо достигао 615 милиона евра, што значи да је извоз ИТ сектора био толико већи од увоза.

1,135 милијарда евра извоз ИТ сектора

Како каже, ИТ је један од малобројних сектора чији извоз у последње две године расте брже од увоза и то је убедљиво најздравија привредна грана у Србији.

– Тачно је да две привредне гране, производња електричних машина и апарата и друмских возила, имају веће извозне приходе од ИТ сектора, али оне значајно више троше и на увоз, тако да с аспекта платног биланса земље, ИТ фирме представљају убедљиво најздравији сектор српске привреде – истакао је он.

30.000 ИТ стручњака Србији недостаје

Додао је да су у прошлој години први пут приходи од ИТ услуга били већи од прихода туризма и транспорта, да је ИТ дао кључни допринос расту БДП-а и смањењу спољнотрговинског дефицита.

– Ускоро ћемо знати колика је тачно била стопа раста БДП-а у прошлој години, изгледа да је била 4,3 одсто, а најзначајнији мотор тог раста, уз пољопривреду и грађевинарство, биле су информационе и комуникационе технологије – нагласио је Поповић. – Нема никакве дилеме о томе да ће ове године ИКТ сектор бити један од кључних фактора раста БДП-а, а ако се настави темпом из прошле године, извоз ИКТ услуга би се већ за три године могао удвостручити и премашити две милијарде евра.

По брзини раста извоз ИТ услуга у целој Централној и Источној Европи са Србијом се може мерити још само Литванија.

Додао је да, уз стимулативне мере и промену закона, за које пословна заједница тврди да су „уско грло” за пословање, извоз наших „газела”, брзорастућих компанија из ИКТ сектора, може још бар неко време расти по просечној стопи од најмање 20 одсто.

Србија је, како каже министар, у претходне три деценије пропустила две технолошке револуције и мора се укључити у четврту индустријску револуцију.

– Влада Србије свесна је тога да немамо луксуз да пропустимо још једну технолошку револуцију и зато ћемо учинити све што је у нашој моћи да одржимо досадашњи темпо раста ИКТ сектора и да Србија постане један од лидера дигиталне економије – нагласио је министар.


На „информационом Путу свиле”

Министар је подсетио на то да ће у изградњу индустријског парка у Борчи бити уложено готово 300 милиона евра и да тим пројектом Србија постаје најзначајнији партнер Кине на „информационом Путу свиле” у Европу.

– Када цео комплекс буде завршен, у њему ће моћи да послује око 3.000 предузећа, за које је процењено да би могла повећати БДП Србије више од 22 милијарде, евра или за чак седам процената – истакао је Поповић.

У парку ће директно бити креирано близу 10.000 нових радних места, а индиректно 15.000, што ће допринети даљем смањењу стопе незапослености.


Подсетио је на то да Србији у овом тренутку, по неким рачуницама, недостаје око 30.000 ИТ стручњака.

– Уз одговарајуће мере подршке у Србији би се наредне три или четири године само у ИТ фирмама могло отворити око 50.000 нових радних места – нагласио је Поповић.

Навео је и да динамичан раст извоза ИТ услуга позитивно утиче на имиy земље јер странци почињу Србију да препознају као државу с квалитетном радном снагом, а не јефтином.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести