ИТ сектор купује и оживљава пословне зграде и хотеле

Преуређивање хотела за потребе ИТ сектора, реновирање зграда Радничког и “Новкабела” пракса су нових компанија које улажу милионе у некадашње новосадске објекте који су им потребни за канцеларије у које треба да сместе на хиљаде запослених.
programeri, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Зграду Радничког универзитета је крајем 2020. године на јавној лицитацији купила компанија ”Вега ИТ”. У марту прошле године представљено је идејно решење за изглед такозваног “Плавог небодера”, а о томе је раније говорио суоснивач компаније “Вега ИТ” Владан Остојић.

Остојић је тада рекао да се радује што је реконструкција зграде започета у складу са креираним плановима и што ће некадашњи симбол Новог Сада добити нови сјај. Нов пословни простор на 13 спратова садржи 6.500 квадратних метара.

550 људи радиће у обновљеној згради Радничког универзитета

- Чак 21 годину је објекат Радничког универзитета био симбол за пропадање града и за страдање, а ово је моменат када Нови Сад улази у нову еру свог развоја и потврда да се четврта индустријска револуција дешава и у нашем граду. Ова пословна зграда је својеврсна модерна фабрика, у којој ће радити око 550 људи. То је нешто што је неопходно сваком граду који жели да задржи конкурентност и да се развија. Веома сам срећан и поносан, а посебно захвалан “Вега ИТ” на овом храбром пословном потезу и на њиховој одлучности да наставе да инвестирају у нашем граду. Они су могли да се определе за било који град у земљи или свету, али одлучили су се да овде, у Новом Саду, инвестирају преко 12 милиона евра за куповину и реконструкцију објекта, што је импозантна цифра. Ипак, нешто што надилази питање економије, јесте питање симболике која је од општедруштвеног и градског значаја – казао је раније градоначелник Новог сада Милош Вучевић.


Фали ИТ кадар

У Србији, по званичним подацима, послује око 2.500 ИТ компанија, од којих је у Новом Саду њих око 400. У Србији у ИТ сектору, не рачунајући стручњаке који раде у јавном сектору, банкарству, осигурању... ради око 40.000 људи, од чега у Новом Саду око 10.000, а зараде су знатно изнад републичког просека. Ипак, овај сектор се суочава с хроничним недостатком стручног кадра и то није проблем који постоји само у Србији него и у већини других земаља. Недостају ускостручни ИТ кадрови, али и они с такозваним “меким” пословним вештинама. Зато не треба да чуди што је толика потреба ИТ сектора за новим канцеларијама.


Хотел „Мастер” послужио је београдској компанији ХТЕЦ група да смести свој тим. Зграда је преуређена и, како кажу, задовољава њихове потребе.

- Био нам је изазов да пронађемо простор који је у центру града и да има довољну квадратуру за наш тим. Истраживали смо веће објекте и открили да је овај објекат био затворен од почетка короне. Хотелска индустрија је озбиљно погођена глобалном пандемијом и у више градова смо видели да постоје хотели у центру града који су потпуно затворени и нису успели да поново покрену своје пословање. Ушли смо у разговоре са власницима тих објеката у смислу да помогнемо једни другима. На обостарно задовољство смо пронашли одличан простор. Иза нас је озбиљан грађевинско-архитектонски пројекат који је трајао девет месеци али смо на крају добили одличан простор за наш тим. И у Скопљу смо, такође, отворили канцеларије у хотелу – каже за “Дневник” Катарина Урошевић, директор корпоративних комуникација у ХТЕЦ групи.

Како је раније саопштила компанија “Шнајдер електрик”, хала некадашњег “Новкабела” биће реконструисана и претворена у модеран пословни центар, који ће испуњавати највише еколошке и енергетске захтеве и имаће статус ЦО2 неутралне зграде. Како су даље појаснили кроз тај пројекат, индустријска зона некадашњег гиганта поново ће добити статус центра развоја нових технологија. Из “Шнајдера” су раније најавили да, осим што ће задовољити потребе запослених, објекат ће, након реновирања, бити једнан од најсавременије опремљених у нашој земљи, с најмодернијим техничким системима и компонентама из производног програма те компаније за управљање зградама.

Агенти за некретнине са којим смо разговарали појаснили су да у последњих неколико година није реткост да ИТ стручњаци, који уједно и најчешће купују некретнина у Новом Саду, то раде како би у њима и обављали посао. Један стан им служи за пословање, а у другом живе.

С. Аничић Илић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести