ИЗВОЗ ОД 3,5 МИЛИЈАРДИ Успех српског ИКТ сектора на Бизнис форуму у Франкфуртској берзи

ФРАНКФУРТ: Бизнис форум TechConnect који је одржан у Франкфуртској берзи, организован у оквиру "Дана културе Србије" био је успешан за новосадске ИТ компаније јер је неколико немачких фирми показало интересовање за отварање пословних јединица у Новом Саду, а доста компанија је заинтересовано и за ангажовање српских компанија на својим пројектима, навели су за Танјуг учесници форума.
kompjuter
Фото: Pixabay, ilustracija

ИТ консултант у компанији Accenture Милован Ранков, који је један од организатора Бизнис форума, рекао је за Танјуг да је основни циљ организовања форума је био да се фирме из Србије и Новог Сада повежу са фирмама из Хесена, односно Франкфурта.

На идеју смо дошли јер смо препознали да тржиште Немачке има потребе за професионалним стручним кадром из Србије. Организовали смо бизнис форум први пут, у Привредној комори Франкфурта у згради Берзе. Било је више од 50 учесника. Потврдило се наше очекивање. Имамо неколико фирми које су заинтересоване за отварање пословних јединица у Новом Саду, али и доста фирми заинтересованих за ангажовање наших фирми на својим пројектима", рекао је Ранков.

Директор Војвођанског ИКТ кластера Милан Шолаја рекао је за Танјуг да српски ИТ показује сјајне перформансе последњих година.

"У последње три године смо удвостручили извоз ИТ индустрије Србије и наша пројекција је да ће ове године бити око 3,5 милијарди евра. Могло је бити и четири али је била једна корекција тржишта ове године и то је условило мало спорији раст. Тај раст је и поред тога импресиван и он је дефинитивно препознат на глобалној сцени као сектор који испоручује и квалитет и има способности да задовољји највише захтеве тржишта", рекао је Шолаја.

Додао је да очекује даљи раст, јер је у последњих 15 година он био између 20-25 одсто сваке године.

"Оно што је препознато на светском тржишту у српском ИТ-у није неоуобичајено. Једноставно ни на целој планети образовни системи нису успели да испрате динамичан раст ИТ и једноставно нема много инжињера. Зато смо и ми добили шансу, а школујемо јако квалитетне људе који могу да одговоре на захтеве и на заиста озбиљне захтеве светског тржишта, а одатле и потиче успех нашег ИТ-а", рекао је Шолаја.

Шолаја је нагласио да, очекује наставак раста извоза ИТ услуга јер Србија са три милијарде извоза обухвата око 0,3 одсто укупне вредности сетског тржишта ИТ услуга, а да простора за раст и те како има.

Један од учесника на Форуму, сувласник и технички директор ИТ компаније Lilly 021 Небојша Бобић из Новог Сада, која има своју канцеларију и у Франкфурту, рекао је за Танјуг да је на Форум дошао како би показао да Србија и те како има шта да понуди светском ИТ тржишту.

"То су високообразовани млади инжињери који својим знањем могу да направе софтвер који мења животе свих људи широм света кроз дигиталну трансформацију и побољшање квалитета живота", навео је Бобић.

Додао је да компанија Lilly 021 пружа услуге софтверског програмирања за цео свет, а да се међу њиховим клијентима налазе светски софтверски гиганти попут Adobi-ја, Fisglobal-a, Digital realty-ја.

"Пуних седам година успешно пласирамо наше услуге свим клијентима. Сваке године има константан раст, око 50 одсто, а ове године очекујемо неких 1,5 милиона евра промета", рекао је Бобић.

Генерални менаџер компаније Поситиве Миљан Радановић рекао је за Танјуг да је српски ИКТ сектор показао га не чине само аутсорсинг (outsourcing) компаније већ, већ и много оних које поседују знање бизниса и да могу бити равноправни партнери европским и америчким компанијама.  

"Компанија Поситив је доминантно на тржишту Србија, али сада како смо стасали и развили се тражимо партнере на страном тржишту, а претендујемо Немачку и Америку. Наш промет је око два милиона евра годишње. Мањи смо, али се развијамо. Сада смо спремни са структуром да изађемо на страно тржиште", рекао је Радановић и објаснио да се Позитив бави дигиталном трансформацијом и да су уз клијенте од самог почетка процеса, од промене начина размишљања и припреме за дигиталну трансформацију, па све до развоја софтвера, инфрастуктуре и сајбер безбедности.

Циљ TechConnect конференција је имала за циљ окупљање стручњака из ИТ индустрије, ИТ професионалца и предузетника како би разговарали о могућностима за блиски рад и оутсоурцинг у једном од најважнијих ИТ кластера у Србији, усредсређеном на центар иновација - Нови Сад, где је успостављен универзитетски систем који ствара таленте за све већи број ИТ компанија.

Говорници на форуму били су представници Војвођанске развојне агенције, ИКТ кластера Нови Сад, лидери реномираних ИТ фирми и стручњаци из ове области.

Бизнис форум одржан је током првог дана "Дана културе Србије" у највећем граду немачке покрајине Хесен, а отворио га је током посете Немачкој министар у Влади задужен за однос са дијаспором Ђорђе Милићевић. 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести