Кад расту пензије расту и стандард и БДП

– Најава да ће „швајцарска формула” за обрачун пензија бити модификована може се протумачити као намера Владе да се повећају потрошња и мултипликатори привредног развоја – изјавио је члан програмског одбора „Копаоник бизнис-форума” и професор Економског факултета Драган Ђуричин, додајући да су за дугорочни развој потребне инвестиције. – То све је могуће ако постоји реалан фискални простор за то.
penzioneri, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Он је додао да су за дугорочни развој неопходне инвестиције.

С тиме се слаже и председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић, и додаје да би инвестиције требало да буду кључни покретач раста БДП-а.

– Потребно је да темпо раста плата у јавном сектору и пензије које треба их прате буде на нивоу темпа раста БДП-а и што буде већа стопа раста БДП-а, имаћемо већу стопу раста плата и вишу стопу потрошње – рекао је он.

Влаховић сматра да постоји потреба да се више усмеримо ка инвестицијама, односно да оне треба да буду кључни покретач раста БДП-а.

Циљ да 2025. године просечна пензија у Србији буде 440 евра, што је готово дупло него данас

– Индексација пензија по такозваној швајцарској формули, која подразумева да се пензије усклађују с растом инфлације и просечном зарадом, стартовала је с првим данима нове године, а та формула, међутим, биће модификована, да би пензије у Србији биле што веће – најавио министар финансија Синиша Мали.

Он је саопштио да су он и министар за рад Зоран Ђорђевић о моделу за израчунавање пензија разговарали с председником Србије Александром Вучићем.

Прецизирао је да је „швајцарска формула” уведена да би пензије биле све веће, и навео да су добили налог од Вучића да пензије не расту само по „швајцарској формули” него да та формула буде модификована да би пензије биле што веће.

Он је казао и да је циљ да 2025. године просечна пензија у Србији буде 440 евра, што је, каже, готово дупло него данас, када је око 230 евра.

Е. Дн.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести