Камиони натоварени, чекају се фитосантирана одобрења да крену за Албанију

БЕОГРАД: Извоз 30.000 тона пшенице и 17.000 тона кукуруза у Албанију није још почео, јер извозници нису добили сертификате од фитосанитарне инспекције, изјавила је данас директорка Удружења "Жита Србије" Сунчица Савовић.
е
Фото: Pixabay.com

Додала је да би сертификати могли да стигну најраније сутра или у петак, јер је Влада свој Закључак од прошле недеље, а којим се одобрава извоз у Албанију тек јуче доставила Министарству пољопривреде.

"Камиони су натоварени и чекају сертификате да би могли да крену", рекла је Савовићева за Танјуг.

Додала је да чланице "Жита Србије" према уговорима који су раније склопљени имају обавезе да до 30. јуна на различита тржишта извезу 459.000 тона пшенице, а до 30. септембра 670.000 тона кукуруза.

"Нисмо до сада имали овакву праксу да се селективно дају дозволе за извоз. Одржали смо у петак седницу Управног одбора Удружења и Министарству полљопривреде доставили закључке да треба пустити извоз на све дестинације истовремено, јер ће извозници сносити озбиљне финансијске последице пред међународним арбитражама уколико се то ради селективно", рекла је Савовићева. Додала је да је такође затражено да се пусти извоз свих уговорених количина, јер је домаће тржиште задовољено, као и да се одреде квоте за извоз уља и брашна.

"Не видимо разлог да се не пусти извоз брашна или барем да се одреде квоте, јер већ неколико година је тај извоз у паду, а што се улља тиче располажемо са више него довољним количинама за своје потребе", рекла је Савовићева.

У Министарству пољопривреде је Танјугу раније речено да ће на основу договора председника Србије и премијера Албаније Александра Вучића и Едија Раме уговорене количине пшенице и кукуруза пре забране извоза према Албанији бити реализоване у најкраћем року.

На основу договора председника Србије и премијера Албаније у Београду је јутрос одржан састанак министара пољопривреда две земље Бранислава Недимовића и Фриде Крифце, на којем је речено да ће количине пшенице и кукуруза уговорене пре забране извоза бити реализоване у најкраћем року.

Земље Иницијативе Отворени Балкан, као и друге суседне земље, могу рачунати на Србију као поузданог партнера у време великих изазова у сектору хране, речено је Танјугу у Министарству пољопривреде.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести