Катастар ради трећином капацитета

Грађани Србије који су јуче отишли на неки од шалтера или других служби Републичког геодетског завода, имали су све шансе да се врате кући обављеног посла.
katastar, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

После готово четири месеца штрајка, службе Републичког геодетског завода поново су почеле да раде, истина не пуним капацитетом. Сада је на снази минимум процеса рада и послове обваља 30 одсто запослених. Одлуком Владе Србије, донета је Уредба која одређује минимум процеса рада. То ће сигурно обрадовати све који имају посла у РГЗ-у Србије, а посебно грађане који чекају да реализују стамбене кредите везане за хипотеке. У новосадским одељењима се јуче радило, а око поднева није било гужви и редова.

Обавеза о трећини важи и за е-катастар

Поменутом одлуком Владе таксативно су набројани послови који се морају обављати у целини, и то у секторима информатике и комуникационих технологија, геодетских послова, стратешког развоја, правних послова, надзора и контроле, као и Катастра непокретности. Потоња служба ће током штрајка, а у оквиру минимума процеса рада, издавати копије планова и уверења из елабората и базе премера. Док буде важио режим минимума процеса рада, странкама ће бити доступна и пријемна канцеларија у службама катастра непокретности. То значи да ће им бити омогућено да подносе захтеве за упис и издавање листа непокретности, што је и једна од чешћих услуга које се од службе траже.

Станке и током минимума процеса рада могу добити копије катастраских планова, базе премера, уверења из елабората. Такође, странкама је омогућено да поднесу захтев за копију планова везаних за безбедност земље.


Врата се не закључавају

Многи који су претходних месеци обилазили пословне јединице РГЗ-а наилазили су на закључана врата, па се јуче у Новом Саду у простор где су шалтер-сале могло несметано ући. Наиме, одлуком о минимуму процеса рада коју је донела Влада Србије регулише се и да током радног времена врата Службе катастра не смеју бити закључана. Контролу улаза и излаза могу спороводити само они које је Завод овластио.     


Грађани имају бројне послове у јединицама РГЗ-а широм земље, а замерке због штрајка који је трајао више месеци су, осим њих, имале и банке. Наиме, штрајк је готово зауставио реализацију стамбених кредита, а пошто се код нас баш станови, али и друге некретнине, купују углавном уз стављење хипотеке на то што се пазари, проблем је и за банке и за клијенте био нерешив. Сада грађани могу да упишу хипотеку, а затим и да захтевају брисање уколико је обавеза испуњена и за то су се стекли услови. Од уверења која се издају, а за која се могу поднети захтеви, ту су и промена правног статуса објекта, уверења о идентификацији парцеле, уверење о историји промене на непокретности, те промени назива улице и кућног броја.

Када је штрајк почео, многи су очекивали помоћ од е-Управе, односно да ће оно што се због штрајка није могло добити на шалтеру, моћи да остваре електронским путем. Међутим, прекид рада пођеднако се односио и на редовне шалтере, односно службе, и на електронске, па сада и е-услуга ради с трећином капацитета.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести