КБФ: Србија мора да сачува макроекономску стабилност

КОПАОНИК:  Србија мора да сачува макроекономску стабилност, да ради на стварању основа за дугорочни раст и не сме пропустити шансу коју пружа Четврта индустријска револуција и дигитализација.
Aleksandar Vlahović  Foto: Tanjug/video
Фото: Александар Влаховић  Фото: Танјуг/видео

Ово су основне поруке са досадашњих панела и обраћања на 26. Копаоник бизнис форуму, каже председник Савеза економиста Србије (СЕС) Александар Влаховић.

Ако се анализирају досадашње поруке са Форума из макроекономског угла, Влаховић каже да су учесници послали јасну поруку: важно је очувати постигнуту стабилност финансија и наставити на стварњу основа за дугорочан одржив раст српске економије.

Потребно је, каже, јачати институције, унапредити услове пословања као и владавину права, а то се, каже, не односи само на институције које су регулатори финансијског тржишта већ и на оне које гарантују правну сигурност пословања.У другу групу важних порука које су послате до сада са Форума, према оцени Влаховића, су поруке које се тичу глобалног процеса дигитализације и шансе коју Србија не сме да пропусти.

"Србија мора искористити шансу коју пруужа Четврта индустријска револуција и шансу коју пружа дигитализација", указује Влаховић и додаје да се акценат мора ставити на развој креативних индустрија јер, каже, управо су оне те које мењају привредну структуру и чине да наша привреда буде много конкурентнија.

С тим у вези, каже, јако је важно радити на охрабривању домаћег приватног сектора, поготово статапова, малих и средњих предузећа и помоћи им да дођу до финансијских средстава кроз Гаранцијски фонд.

Едукација је ове године такође у фокусу и то не само код надлежних, већ и привреде, којој недостаје квалитетан кадар, те је зато важно даље развијати систем образовања, истиче председник СЕС-а.Влаховић каже да је важно да образовни систем иде у корак са временом, да се акценат у образовном систему са учења "меморисањем", мора пребацити на креативност, развој критичког размишљања и целоживотног учења.

"Без таквог развоја образовања, не можемо очекивати стварање конкурентне привреде", каже Влаховић за Танјуг.Обзиром да око 15 процената српског извоза иде у земље региона, унапређење регионалне сарадње међу државама важно је како би пословање привредника било очувано.

Привредницима су упућене поруке да је за њих важно да се припреме за очекивано успоравање економске активности у еврозони, имајући у виду степен повезаности наше привреде са привредама ЕУ, рекао је Влаховић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести