Кинези купују 1,0 одсто удела у Сауди Арамку за 19 млрд долара?

ЛОНДОН: Велики кинески инвеститори преговарају са властима у Ријаду о куповини удела у Сауди Арамку, који се припрема за продају још око 1,0 одсто власништва у саудијском државном нафтном гиганту страним инвеститорима, извештава Ројтерс позивајући се на четири неименована извора.
n
Фото: Tanjug (Piksabej, ilustracija)

Према тренунтној тржишној капитализацији Арамка, цена за једнопроцентни власнички удео износила би око 19 милијарди долара, додаје британска агенција.

Као што је Танјуг већ известио у среду, саудијски принц престолонаследник Мохамед бин Салман потврдио је у изјави једном саудијској тв станици да се воде преговори о продаји удела у државној нафтној компанији једној "водећој глобалној енергетској фирми".

Не желим да дајем никаква обећања, али водимо разговоре с једном водећом светском енергетском компанијом о стицању власничког удела од 1,0 одсто, рекао је бин Салман.

Он је оценио да ће "то бити сјајна ствар за повећање Арамкове продаје у матичној земљи те компаније", не откривајући о којој је фирми реч, већ да само долази из једне "огромне" држави.

Бин Салман је навео такође да се воде разговори и са другим фирмама, те да би део акција Арамка могао да буде пренет на суверени фонд богатства краљевине и на Јавни инвестициони фонд. Део акција би, каже, могао да буде уврштен и на саудијској берзи Тадавул.

Иницијална јавна понуда Сауди Арамка била је највећи светски ИПО када је компанија дебитовала на берзи у децембру 2019. године. На домаћој берзи Тадавул листирано је око 1,5 посто акција ове компаније.

Арамко је на ИПО-у прикупило 25,6 милијарди долара, а компанија је касније искористила „гриншу опцију" (продаја веће количине акција од првоб итно утврђеног обима) и продала још 450 милиона акција, чиме је укупан износ достигао 29,4 милијарде долара.

Саудијска влада поседује више од 98 процената Арамкових акција.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести