Кредити тек мало поскочили

Привреда у паду – грађани у плусу – тако би се у неколико речи могло описати оно шта се на домаћем банкарском тржишту догађа с кредитима.
kredit, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Извештај Кредитног бироа Удружења банака Србије за прошли месец је у односу на фебруар забележио раст задуживања од 0,2 одсто укупно. Компаније, као и становништво, кредите измирују редовно па је кашњење у промил исто као и претходних месеци. Правна лица касне са 6,8 одсто, а грађани свега 3,1 проценат. У просеку, 5,3 одсто не извршава кредитне обавезе на време.

Укупна задуженост и привреде и грађана у марту је била 2.363,42 милијарде динара, а то је 0,2 одсто више него у фебруару. Дугови компанија су се зауставили на 1.333,50 милијарди динара, а то је 0,5 одсто мање него у фебруару. Становништво има укупан дуг од 980,21 милијарди, или 0,7 одсто више него у фебруару. Као и обично, најпопуларнији су били готовински зајмови, који су порасли 2,3 одсто и износили 416,17 милијарди динара.

Укупна кредитна активност је у фебруару порасла само 0,2 одсто

Занимљиво је погледати шта се догађало с кредитима за станове и адаптацију. Наиме, кориснци кредита обавезни су да као обезбеђење на  непокретности ставе хипотеку, а ту је кључна улога Републичког геодетског завода, односно Одељења катастра у месту где је некретнина. Будући да, због штрајка у тој институцији који је трајао око четири месеца, то није било могуће, ти кредити у претходна два месеца имали су веома мали раст – тек 0,5 одсто и концем марта се зауставили на суми од 409,54 милијарди динара. Пошто се сада у РГЗ, у складу са законом, ради уз поштовање обавезе о минимуму од 30 одсто рада, остаје да се види како ће се то у наредном периоду одразити на ове кредите.


Финансијски лизинг никако да стане на ноге

У претходна два месеца забележен је пад броја уговора о лизингу. Путем лизинга корисници дугују 5,98 милијарди динара, што је много мање не само од било које врсте кредита већ и од дуговања код картица и дозвољених минуса. Добра вест је да је бар испуњење обавеза боље. Већ два месеца кашњење је 8,1 одсто, што је цео проценат боље него крајем 2018. године.


У поменутој бројци су сабрани сви стамбени кредити, значи и они који су индексирани у еврима и у швајцарским фанцима. С обзиром на лекс специјалис, који предвиђа отпис 38 одсто дуга, извесно је да нас у наредном периоду чека пад укупних дуговања, а колико ће то тачно бити, знаће се, највероватније, за нешто више од два месеца. Наиме, лекс специјалис о дуговањима у швајцарским францима предвиђа да банке у року од 30 дана доставе клијентима понуду за цео програм отписа и нови план отплате. Идентичан рок од месец дана имају и клијенти да се изјасне о томе да ли прихватају понуду или не. После следи административни део – усклађивање са законом и другим прописима. То значи да ће све промене у задуживању везаном за швајцарски франак и стамбене зајмове одобрене у тој валути статистички бити видљиви тек у јулу или августу. Да није реч о малој суми, говоре бројке: грађани Србије у францима тренутно дугују банкама 540 милиона евра, а очекује се да током конверзије буде отписнао 205 милина евра.

Д. В.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести