Кућни послови вишеструко вредни, али неплаћени

Плата жена за кућне послове – старање о члановима домаћинства, одржавање домаћинства, рад за заједницу, када би се исплаћивала, била би 72.000 динара (нето) на месечном нивоу.
r
Фото: Pixabay.com

То је резултат истраживања новосадске Академије женског предузетништва, рађеног од априла до јуна ове године, на узорку од 343 жена из Суботице, Сомбора, Врбаса, Куле, Бача, Бачке Паланке и Беочина.

Како је рекла директорица те Академије Јана Худецова Забунов, циљ истраживања био је да се утврди монетарна, економска и друштвена вредност неплаћеног рада жена, да се неплаћени рад препозна као дискриминаторна пракса и формулишу и препознају мере које ће смањити и елиминисати обим неплаћеног женског рада.

Просечна вредност неплаћеног рада жена је 600 динара по часу. Пошто жене најчешће раде четири сата дневно, те је њихова „дневница” 2.400 динара. Када се све сабере, месечна накнада за рад жене треба да буде 72.000 динара.

Највише времена жене одвајају на кување оброка, потом на чишћење и спремање, затим пеглање, прање судова, набавку, веш, усисавање... Што се тиче цена тих неплаћених послова у општини Врбас, сат пеглања цени се између 500 и 600 динара, кувања, чишћења и спремања до 500, а набавке и плаћања рачуна између 300 и 400 динара. С друге стране, у Суботици, сат бриге о непокретним старијим особама и деци цени се 1.200 динара, набавке и плаћања рачуна 600 динара, а исто толико кошта и сат чишћења, спремања, пеглања и кувања.

– Након спремања куће, жене се највише брину о члановима породице, ми смо то успели да израчунамо, како бисмо предложили мере које локалне самоуправе могу предузети – објаснила је Худецова Забунов. – Тим мерама, могао би се смањити обим неплаћеног рада жена и омогућило им се да нађу простор за привређивање или, једноставно, да имају више времена за себе, децу... Залажемо се и да се такав рад урачуна у радни стаж, нарочито када су жене домаћице.

Истраживање „Економска вредност неплаћених послова у домаћинству и неплаћених услуга у заједници на локалном нивоу” рађено је у оквиру пројекта „Од неплаћеног до плаћеног и видљивог женског рада”, који су подржали „UN Women „ и делегација Европске уније у Београду.

Фото: Pixabay.com

Мало власница станова, аутомобила

Из Академије истичу на то што више од 55 одсто жена нису власнице куће или стана, при томе су само 16 одсто њих сувласнице.

Такође, само 27 одсто жена поседује аутомобиле, те у Академији женског предузетништва сматрају те податке алармантним.

        Д. Андулајевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести