Квадрат у Новом Саду скоцкан на историјски рекорд од 3.300 евра

НОВИ САД: Раст цена некретнина, пољопривредног и грађевинског земљишта, па на крају и станова за изнајмљивање обележило је годину за нама.
nova Panorama_17-RHA
Фото: Dnevnik.rs

Чинило се да ће рат у Украјини стопирати вртоглаво високе цене некретина оног момента када је грађевински материјал кренуо да поскупљује. Међутим, ништа није могло да поколеба ову сферу индустрије која је, поред ИТ сектора, једна од од оних која доноси највише зараде. 

У години за нама продат је стан за 1,2 милиона евра на Врачару, док је за кућу у главном граду Србије искеширано више од пет милиона, а за пословни простро близу два милиона евра.

Цене станова константно су расле, како од почетка године тако и посматрајући године за нама. Цена квадрата у Новом Саду тако је у години за нама постигла свој историјски максимум од 3.300 евра по квадрату.

Просечна цена стана у староградњи је 1.745, док је у новоградњи просек био 1.592 евра по метру квадратном. И ове цене су тражиле квадрат више, јер се по речима агената за некрентине сви станови како у Новом Саду тако и у Београду продају још у изградњи.

И поред раста цена у свим већим градовима у Србији, извештај Републичког геодетског завода показује да су купци у трећем тромесечју ове године за куповину непокретности искеширали 1,7 милијарди евра, што представља повећање од 10,6 одсто у односу на исти период минуле године.

Мање се плаћа кредитом, а више у кешу. Купци су, веле агенти за продају некренитна, ИТ стручњаци и повратници из иностранства.


Друга страна медаље

Ту је и друга страна медаље. Куће по мањим местима, како по Војводини, тако и у Србији, са све двориштем коштају 1.000 евра. За те новце у Новом Саду ни квадрат стана више није могуће купити, али у селу има и кућа и двориште, као и простор за паркинг који је бесплатан.

Рецимо, једна гаража у Београду или на Копаонику кошта више од 40.000 евра. “Мало” ли је за паркинг место?!


Ни цене викендица и парцела како пољопривредног тако и грађевинског земљишта нису мировале. Најскупље пољопривредно земљиште у Србији у трећем кварталу ове године прометовано је у Каћу по цени од 1.531.947 евра за 125,56 хектара, показују подаци Републичког геодетског завода. Најскупљи квадрат пољопривредног земљишта прометован је у општини Шабац по цени од 25 евра за метар квадратни за парцелу површине 56 ара.

У Војводини су најскупље парцеле у Јужнобачком округу где хектар достиже цену од 27.500 евра, док је најјефтинији у Средњебанатском где хектар не прелази 14.800 евра. Минималне цене земље у овом делу Војводине не прелазе 1.800 евра по хектару.

Једно време било је спорадичних информација да Руси купују некретнине, па утичу на раст цена, али су показатељи на терену демантовали такве информације. Руси су, ипак, утицали на одлуке власника станова у Новом Саду да у складу са новим приликама креирају нов ценовник. Тако је месечни најам четворособног стана у Новом Саду коштао чак и 4.500 евра, а за гарсоњеру су тражили од 300 па навише, док су двособне и трособне некретнине, у просеку, коштале 1.000 евра. С друге стране, за месечни најам у једном од луксузнијих хотела у граду потребно је 3.000 евра.

Највише штете од свега тога имали су управо студенти из других градова који нису добили дом.

Напустили смо годину, али се број градилишта не смањује. Напротив, све је више станова јер и познаваоци прилика понављају ону свима добро познату: свака роба има свог купца.

С. Аничић Илић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести