Љајић: Промена начина гласања у ЦЕФТА у интересу свих чланица

СОКОБАЊА: „У овом тренутку не траје ни један спор Србије са земљама чланицама ЦЕФТА, али се сваке године појаве неке препреке које земљу наводе да заштити своју производњу, каже за Танјуг министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.
Rasim Ljajić Foto: Tanjug/S. Radovanović
Фото: Tanjug

Због тога, истиче Љајић, жеља Србије је да се измени механизам и начин гласања у ЦЕФТА, јер је то, истиче, у интересу свих земаља чланица ове организације.

Министар је подсетио да је Србија ранијих година, у овом периоду, имала проблеме са Македонијом, те да су тада покретани спорови и да је цела процедура трајала поприлично дуго.

"То су ад хок спорови због различитих ванцаринских баријера. У овом тренутку ми немамо тих баријера, али сваке године се појаве нека од препрека која земљу уводи да заштити своју производњу", каже Љајић.

Држава припрема анализу насталих штета од суше и града
Љајић је изјавио да у овом тренутку још увек не може да се говори о мерама које ће држава предузети због недавних елементарних непогода, суше и града, све док се не утврде тачне размере причињене штете.

Министар трговине изјавио је да би се уздржао од процена колико су усеви или откуп мањи ове године због временских непогода.

Он је на питања новинара, шта ће држава предузети поводом суше и града који су погодили поједине делове наше земље, рекао да држава припрема анализу насталих штета. 

"Министарство пољопривреде то ради и припрема. Тек када будемо имали јасне податке онда ћемо моћи да говоримо и о евентуалним мерама", рекао је Љајић.

Због тога, како би се убрзао процес решавања спорова, потребно је променити начин гласања у ЦЕФТА, каже министар.

"Ми желимо да се измени начин и механизам ресасавања тих спорова. До сада смо имали механизам који је подразумевао консензус у оквиру заједничког Комитета свих држава у оквиру ЦЕФТА споразума. Никада се није десило да једна држава гласа против себе. Ми желимо да то буде механизам ''консензус минус један'' тако да се обезбеди ефикасан начин решавања тих спорова, што је у интересу сваке од држава у оквиру ЦЕФТА споразума", рекао је Љајић Танјугу. 

Преговори Србије и осталих чланица ЦЕФТА о промени начина гласања у овој организацији, што би омогућило да се знатно брже решавају одређени проблеми, требало би и формално да започну у новембру.

Промена начина гласања омогућила би да се избегну случајеви попут најновијег када је Хрватска увела правилник којим је повећана накнада за контролу усклађености воћа и поврћа, а који је у супротности са одредбама ЦЕФТА споразума и који је продрмао и ујединио регион. 

Формална Одлука о започињању преговора о Додатном протоколу о унапредењу система решавања спорова требало би да буде донета у новембру 2017. године током одржавања ЦЕФТА недеље, којом се завршава једногодишње председавање Србије овим Споразумом.

Задовољни смо туристичком сезоном

„Сокобања је на првом месту и бележи све рекорде по броју издатих ваучера, додао је Љајић.

Љајић је истакао да је у Сокобањи већ издато око 20.000 ваучера, односно четвртина укуно издатих ваучера.

Он је истакао да се 236 угоститељских објеката пријавило за ваучере, што је дупло више него прошле године. 

''Ми смо задовољни туристичком сезоном и у Србији и у Сокобањи. Као што видите Соко бања је препуна туриста'', рекао је Љајић, додајући да је први ваучер издат и написан баш у Сокобањи.

Према његовим речима, први ваучер написан је 1837. године када је по налогу књаза Милоша Обреновића тадашњи заставник Лазаревић из Војно полицијске управе у Крагујевцу пребачен у Сокобању ради лечења и одмора.

Како каже, 180 година касније и ми издајемо ваучере, а место са најдужом традицијом не само у Србији већ у бившој Југославији, Сокобања, бележи рекорде.

''То је својеврстан куриозитет. Овде је издат и написан први ваучер, а сада је Сокобања и на првом месту и бележи све рекорде по броју издатих ваучера'', рекао је Љајић, наводећи да 14.500 туриста тренутно борави у тој бањи.

Према његовим речима, управо због тога што су препознати потенцијали које Сокобања има, влада жели да та бања постане још озбиљнија туристичка дестинација. 

''У првих шест месеци ове године имо 34 одсто већи број туриста у Сокобањи, 39 одсто већи број ноћења и после Врњачке бање, Сокобања је на другом месту по броју ноћења што се бањских места тиче'', рекао је министар.

Међутим, како каже, то све није довољно јер жеља да се повећа број страних туриста којих је релативно мало. 

"Да би повећали број страних туриста морамо да побољшамо туристичку понуду кроз развој туристичке инфраструктуре и разноврснију и богатију понуду'', рекао је Љајић.

Према његовим речима, летња позорница је један од начина.

''Ово ће бити највећа и најмодернија летња позорница у целој Србији. Очекујемо да буде завршена наредне године и верујем да ће, када будемо одржавали манифестације, оне бити организоване на овој позорници'', рекао је Љајић.

Како је додао, позорница ће имати 1.500 седећих места, а биће опремљена најмодернијом техником и опремом.

''Мислим да ће туристичка понуда бити значајно богатија и на тај начин желимо да искористимо све потенцијале које Сокобања има'', закључио је Љајић.

Директор Организације за туризам и куллтуру Сокобање Љубинко Миленковић рекао је да је у току изградња прве фазе велике сцене летње позорнице.

Према његовим речима, цела инвестиција прве фазе је 40 милиона динара, од чега је министарство издвојило 18 милиона, а локална самоуправа 22 милиона динара.

Како је навео, радови на првој фази требало би да буду завршени до 28. септембра, након чега би се одмах наставила друга фаза пројекта што подразумева фасадне радове, електроинсталаије, партерно уређење…

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести