Мала и средња предузећа уз помоћ државе одржала раст

БЕОГРАД: Економски показатељи говоре да је наша земља данас политички и економски стабилна са међународним кредибилитетом и да је примамљива за стране инвеститоре, рекао је државни секретар у Министарству привреде Милан Љушић на отварању другог дана Београдског економског форума.
Preduzece, varenje bravarija/S. Susnjevic
Фото: Дневник/С. Шушњевић

“Мотор привреде су мала и средња предузећа која су, упркос пандемији задржала стабилан раст током 2020. године, чему је допринела и помоћ Владе Србије. Повећан је број предузећа за три одсто у односу на 2019. годину, број запослених је порастао за преко 21.000, пре свега у малим предузећима”, рекао је Љушић.

Додао је да је вредност извоза малих и средњих предузећа повећан за 20 милијарди динара или 2,7 одсто у односу на 2019. годину.

Пандемија се одразила на пад привредне активности у МСП сектору, па је Министарство привреде помогло обезбеђивањем повољних кредита за обртна средства, ликвидности и привредни развој. Влада је 2020. узела кредит од Европске инвестиционе банке у износу од око 200 милиона евра, од чега је половина услерена на очување ликвиднсти предузећа а са другом половином кредита ће бити финасирана нова инвестициона кредитна линија”, навео је Љушић.

Он је рекао да је у 2021. години инвестициона активнст у МСП сектору није заостајала за 2019. годином, па је одобрено око 2,7 милијарди динара подстицајних средстава.

“У комбинацији са повољним кредитима укупна инвестициона активност била је преко 11 милијарди динара, а одобрено је преко 800 кредитних захтева”, изјавио је Љушић.

Додао је да је током ове године Министарство значајно обратило пажњу на почетнике у бизнису и наставило да кредитира оснивање нових предузећа, и први пут посветило више пажње маргинализованим друштвеним групама, однсосо женском предузетништву, младима до 30 година старости и подршци предузетништву у ромским заједицима.

“У сарадњи са Развојном агенцијом Србије Министарство је у комбинацији бесповратних средстава и повољних кредита успели да обезбедимо кредитне линије са каматом од један одсто и рочношћу која ће прећи 10 година и флексибилна средства обезбеђења кредита”, навео је Љушић.

Навео је да је осим финансијске помоћи, Министарсво преко регионалних развојних агенција обезбедило и консултантске услуге предузетницима и сектору МСП.

“У наредном периоду, током 2022. године, Министарство ће наставити програм подршке и реформе на доношењу нових закона и прилагођавања институција корисницима средстава. На иницијатову привредника смо ушли у процес измена закона о стечају и о привредним друштвима”, најавио је Љушић.

Додао је да је ове године почела израда Стратегије МСП за период од пет година, а значајан део тог документа биће посвећен развоју дигиталног пословања и увођењу правила зеленог пословања.

“Радићемо на обезбеђењу што бољих привредних услова, уз подједнако финансирање свих региона. Таргетираћемо регионе који имају већи број општина 3. и 4. групе развијености, како бисмо им прилагодили подстицаје да бисмо задржали људе у земљи и обезбедили им послове”, истакао је Љушић.

Навео је да је Министарство привреде веома посвећено повећању броја радних места и да тај циљ остварују политиком подстицаја инвеститора, при чему су страни и домаћи улагачи изједначени у могућности остваривања тих субвенција.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести