Мале шансе да уштеда пређе у радничке коверте

Од почетка следеће године послодавци ће на попису обавеза које морају да плаћају имати једну мање јер ће бити укинут допринос на незапосленост од 0,75 одсто.
radnici, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

На тај начин биће смањени трошкови послодаваца, а да ли ће због тога бити увећане плате запослених или ће послодавци тај новац усмерити у нешто друго, показаће време.

Укидање доприноса за незапосленост, процењују у Унији послодаваца Србије, годишње ће послодавцима донети уштеде од 11,9 милијарди динара. Да ће им укидање тог намета свакако добро доћи, указао је председник Уније послодаваца Војводине Станко Крстин, истичући да је тиме направљен корак у правом смеру јер се на тај начин одговара на захтеве послодовааца да се смање њихова оптерећења.

– Захтеви послодаваца усмерени су ка томе да се предузму кораци који би допринели смањењу намета који иду на терет послодовца, као и смањењу бирократије пошто то утиче на висину трошкова које послодавци имају – каже Крстин. – Поздрављамо укидање тог доприноса јер то умањује бруто износ који послодаавац плаћа, а сигурно је да ће новац који ће због тога остати сваки послодавац усмерити онако како мисли да је најбоље – неко у инвестиције, што ће у будућности бити ново радно место, неко у веће зараде...

Истичући да ће након укидања доприноса за незапослене фонд за расподелу бити већи онолико колико износи тај намет, Крстин каже да, иако није реч о великој суми, ипак је то напредак у смислу растерећења послодаваца.


Пут ка већој конкурентности и запошљавању

Ове године трошкови послодаваца већ су смањени јер је непорезиви део зараде повећан на 15.000 динара. Министар финансија Синиша Мали недавно је рекао да ће се од 1. јануара 2019. године наставити смањивање оптерећења на зараде, те да је укидање доприноса за незапосленост на терет послодавца јасан сигнал привредницима да се кренуло путем да оптерећење на плате буду мање с циљем стварања веће конкурентности и поспешивања запошљавања.


– На основу обавеза које се плаћају држави, трошкови на нето плату износе око 63 одсто, а реч је о различитим обавезама, порезима и доприносима. Зато послодавци и траже да се они смање и да буду око 40 одсто нето плате. Свесни смо тога да се то не може урадити брзо јер би се смањио прилив новца у буyет. Намете треба смањивати постепено и на томе ћемо и даље инсистирати.

Председник Савеза самосталнх синдиката Војводине Горан Милић указује на то да ће, као и приликом сличних смањења дажбина, и уштедама које су усмерене да би се растеретили послодавци то најмање осетити запослени.

– Мислим да ће највећи проценат новца који се више неће уплаћивати на име доприноса за незапосленсот остати послодавцима, ако не и све, иако има много разлога да се усмери ка запосленима – наводи Милић. – Повећање зарада запослених је неопходно јер се Србија суочава с великим одливом радно способних људи, а чак и да се сав тај новац усмери ка повећању плата, не би се много тога променило.

По његовим речима, зараде у Србији су мале, а несигурност радног места велика па је зато неопходно да се предузму кораци који би грађане Србије задржали у земљи.

– Огроман број људи сваке године одлази из Србије, а један од разлога су свакако и веома ниске зараде, а све више одлазе вискообразовани кадрови па је зато изузетно важно да се нешто промени – рекао је Милић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести