Мали: До краја 2021. биће потпуно спроведена реформа Пореске управе

БЕОГРАД: До краја 2021. године биће потпуно спроведена реформа Пореске управе за шта је обезбеђен новац, поручио је данас министар финансија Синиша Мали.
Sinisa Mali/Tanjug
Фото: Tanjug

Мали је рекао да ће у наредном периоду, до краја године, бити завршена стратегија за реформу Управе, и да је држава добила 50 милиона долара од Светске банке за куповину софтвера, набавку нове опреме и изградњу нових објеката.

Он је констатовао да је срамота неиздавати фискални рачун и да је ружна слика колико се кафића и ресторана затвара због неплаћања пореза.

Каже да ће, када власници буду кажњени са годину дана забране пословања, тај власник локала "изаћи из посла".

Мали је објаснио да је све више оних који плаћају порез и да је то обавеза грађана али и да је обавеза државе да обавештава грађане за шта се новац троши.


Уговор о концесији "Тесле" биће објављен до краја године

„Уговор о концесији аеродрома Никола Тесла биће објављен до краја године до када ће у буџет Србије бити уплаћена и накнада за концесију француске компаније "Ванси", рекао је Мали.

"Накнада је везана за уговор. Клоузинг уговора се очекује до краја године а паралелно са тим је и уплата", рекао је Мали.

Уговор о концесији београдског аеродрома "Никола Тесла" потписан је на 25 година, а укупна номинална вредност ове трансакције је око 1,46 милијарди евра (1.461.508.000 евра), и ту спадају једнократна накнада, минималне годишње концесионе накнаде и капитална улагања.

Ванси Аеродроми понудио је једнократну концесиону накнаду у износу од 501 милион евра. 

Исплата ће се вршити кроз дивиденду и то: Републици Србији 417 милиона евра и малим акционарима 84 милиона евра. 

Током периода трајања концесије биће плаћана годишња концесиона накнада.

Минимална концесиона накнада по години се креће између 4,4 милиона евра до 15,1 милиона евра.

До 1. октобра најкасније укидање Закона о смањењу пензија

„У наредне две до три недеље, а најкасније до 1. октобра, биће укинут Закон о привременом умањењу пензија, изјавио је Мали. 

Он ће данас на састанку са мисијом ММФ из Београду разговарати о детаљима везаним за повећање пензија. 

"Већ ове, а најкасније наредне недеље изаћи ћемо пред владу са изменама Закона о ПИО фонду, који ће де факто бити основ за тако нешто", рекао је Мали. 

Очекује нас шест или седам различитих закона до краја године, који ће бити тема у разговорима са ММФ-ом, најавио је министар финансија. 

Званична делагација ММФ- на челу са Џејмсом Руфом требало би да дође у 24. септембра и да борави у Београду до 4. октобра. 

Одмах након што прође владу, закон ће се наћи у Скупштини, а рок за његово ступање на снагу је 1. октобар. 


Министар је рекао и да је израда закона о јавним набавкама завршена и да ће у наредном периоду бити представљен јавности као и Влади а да ће се послати и на оцену у Брисел.

"Закон о јавним набавкама је готов и биће представљен јавности. У питању је системски закон где много тога може још да се унапреди и уради", казао је Мали.

Мали је на радном доручку у организацији Америчке привредне коморе говорио о фискалним и економским реформама које ће министарство спроводити у оквиру фискалне политике 2018. и 2019. године, као и о приоритетима компанија чланица AmCham-а, али и њиховом виђењу пословног окружења и неопхдодним реформама за његово унапређење.

Министар је рекао и да државу у септембру очекује враћање старих дуговања, односно плаћање милијарде долара за смањење јавног дуга.

До краја године ће, каже бити формирано и Координационо тело које ће дефинисаи приоритете у наредне три године по питању великих пројеката а тим Координационим телом ће председавати премијерка Ана Брнабић.

Мали је рекао да су јавне финансије стабилне и да новца у буџету има довољно и рекао да ће новац од РТБ Бора бити ефектиран наредне године а да се новац од концесије аеродрома "Никола Тесла" у Београду очекује до краја године.

Он је навео да је министарству важно да комуницира са представницима пословне заједнице у Србији и да се са њима размењују искуства.

Подсетио је да је 2013. године Србија била на ивици банкротства а да је само у првих 6 месеци ове године стопа раста 4,9 одсто.

Каже да и учешће јавног дуга из месеца у месец опада и тренутно је испод 60 одсто, а подсећа да је инфлација ниска и незапосленост испод 12 одсто.

Прилив страних инвестиција у Србију износи 1,4 милијарди у првих 6 месеци што је више за 16 одсто у односу на исти период прошле године, рекао је Мали.

Понавља да ће у наредном периоду бити испуњено обећање о повећању плата и пензија и да ће се радити на повећању потрошње.

Говорећи о акцизној политици министартва, рекао је да се по том питању политика министарства неће мењати у наредном периоду.

Ослободићемо послодавце плаћања доприноса за НСЗ

Мали је најавио да ће ресорно министартво врло брзо изаћи са предлогом о укидању доприноса за Националну службу за запошљавење од 0,75 одсто коју плаћају послодавци јер је циљ државе, каже, да се одржи позитивни економски трендови и растерети пословање компанија у Србији.

Мали каже да постоје три основна правца о којима министартво размишља. Прва тема је да се подржи и убрза раст економије, а затим, наводи, циљ државе је стварање стимулативног окружења за послодавце.

Говорећи на панелу на радном доручку за новинаре и представнике Америчке привредне коморе у Србији, Мали је рекао да је такође, циљ, министарства да се послодавци растерете оптерећења на зараде.

"Врло брзо ћемо изаци са предлогом око тога и како да смањујем опетерцења на рад. Размисљамо о укидању допириноса за Националну службу за запошљавање од 0,75 одсто јер је то терет на послодавца.", рекао је Мали.

Мали је указао и да скоро сви страни инвеститори у Србији траже убрзање стопа амортизације на чему ће се каже радити у наредном периоду.

На тај начин ће се убрзати обим улагања у нове технологије, оценио је Мали.

Како је најавио, на Влади Србије ће се у октобру наћи и закон о накнадама који ће објединити на једном место све накнаде које се плаћају.

"Гледаћемо да неке накнаде које оптерећују укинемо", додао је министар финансија.

Послодавцима је, каже Мали, проблем непредвидивост накнада јер свака локална самоуправа доноси често своје накнаде, а након одлуке владе, ова пракса неће бити могућа.

Мали је најавио и реформу Пореску управе до краја године као и почетак изградње нове зграде Пореске управе у Београду.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести