Мали: Мораторијум за плаћање кредита у периоду од 90 дана

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали поручио је данас грађанима да је Република Србија у потпуности ликвидна, да држава има новца да преброди кризу изазвану вирусом корона, као и да је посвећена очувању живота људи и економији.
sinisa mali
Фото: Tanjug (B. Stekić, arhiva)

Мали је гостујући на ТВ Прва најавио низ нових економских мера, међу којима је једна од најважнијих мораторијум на отплату кредита, а то су, како је објаснио, мере које припрема Народна банка Србије.

“Народна банка Србије изаћи ће са мерама које се односе на мораторијум за плаћање кредита у периоду од 90 дана, што је други сет мера које ћемо увести, а након смањења референтне каматне стопе, додатног новца који издвајамо за јавне инвестиције и једнократне помоћи за пензије. Пратимо шта се дешава даље на тржишту, гледамо шта раде друге земље и у складу са датим околностима доносимо одлуке”, објаснио је министар.

Он је подсетио да ће данас бити одржана и седница Социо-економског савета, на којој ће бити тема одсуствовање са посла за време епидемије, као и рад од куће.

“Ми ћемо данас на састанку са синдикатима и послодавцима разговарати о модалитетима и начинима да се изађе у сусрет родитељима, као и препорукама предузећима како да релаксирају трошак плата и одсуствовање с посла”, рекао је министар и додао да ће свакако једна од препорука бити да, с обзиром да деца неће ићи у школе, један родитељ остане код куће.

Министар каже да је Влада посвећена томе да се привредна активност настави у што нормалнијем и већем обиму после завршетка епидемије вируса корона, да би се у што краћем периоду убрзао раст наше привреде.

Он је замолио послодавце и грађане да прате препоруке и одлуке Владе Србије, које се односе на заштиту здравља и економске активности и да их спроводе у целости.

"Основна порука за послодавце је да се слушају савете лекара и онај ко није неопходан за процес прозиводње молим вас да нађете начин да ради од куће, самоизолација ће омогућити да што пре прођемо кроз кризу", поручио је Мали.

Министар је рекао да на рачуну буџета тренутно имамо 212 милијарди динара.

"Потпуно смо ликвидни, исплаћујемо све обавезе, нема разлога за проблеме. Сет мера и динамика тих мера је оно што разматрамо, а у зависности од тога како се одвија ситуација на тржишту. Пратимо, слушамо, разговарамо, радимо заједно и сигуран сам да ћемо из овога изаћи јединственији него што смо били”, поручио је министар.

Мали је на констатацију да су људи уплашени за своја радна места, још једном поручио да ће држава учинити све да се умање економске последице ове епидемије.

“Сагледавамо тренутну ситуацију у привреди Србије, изазове са којима се суочавају и запослени и послодавци, заједно се договарамо и спремамо мере уколико буду потребне. Подсетићу вас да је Влада Србије веома брзо реаговала још у првом дану, у координацији са НБС, смањена је референтна каматна стопа 0,5 одсто, што је био додатни стимуланс за ликвидност целе привреде, ослободили смо средства привреди за производне активности”, рекао је он.

Са друге стране, подсетио је, изашло се са програмом 24 милијарде динара нових инвестиција у јавне радове, како би се подстакла грађевинска и остале индустрије, да се задржи континуитет запошљавања и производње, трећа мера је била повећања плате за све здравствене раднике, подршка јер даноноћно раде на санацији последица вируса корона.

Истакао је да је четврта мера била једнократна помоћ најстаријим суграђанима, којима ће до 15. априла бити исплаћено 4.000 динара.

“Све то је показатељ колико је буџет стабилан. Пре пар дана, председник Вучић је рекао да су нам финансије такве као да смо се спремали за ту кризу јер смо оснажили економију протеклих година, имамо четири године узастопно вишак у буџету, јавни дуг је под контролом, имамо довољно новца за ову кризу”, казао је Мали.

Министар је поручио да су две најважније поруке које има да пренесе- једна упућена послодавцима који треба да организују свој рад и процес производње тако да се нађе начина да ко год може ради од куће, док је друга порука да се води рачуна о економији као што се води рачуна о здравственом стању грађана Србије.

“Ми смо спремни да се носимо са проблемом. Како се други носе, тако ћемо и ми. Што смо дисциплинованији, што више слушамо лекаре, то ће све брже проћи и пре ћемо се вратити у неке нормалне токове”, рекао је Мали.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести