Мења се финансијско тржиште у Србији

Догађај седмице у сектору финансија код нас несумњиво је отварање коверата са необавезујућим понудама за Комерцијалну банку.
e
Фото: pixabay.com

Стигло их је четири, али званично не знамо ко је у питању. Из Министарства финансија Србије најављено је да ће у наредном периоду бити урађена анализа добијених понуда те да ће се након тога видети ко ће бити у игри за обавезујући понуду, а остаје да се види и хоће ли до промене власника банке доћи надметањем или непосредном погодбом.

Продаја Комерцијалне банке је један од највећих догађаја у финансијском сектору Србије јер она заузима 11 одсто тржишта по уделу укупне активе.То значи да би банка која се појави као нови власник аутоматски имала и значајно учешће па самим тим и битну улогу на домаћем тржишту…

Упрскос чињеници да надлежни нису рекли ко је послао оне четири понуде понешто се већ зна. Међу најзаинтересованијима биле су АИК банка, НЛБ банка, Рајфајзен банка као и конзорцијум који чине Директна банка, Еуробанка и фонд Риплвуд адвајзер.

Купац који ће бити највише заинтересован је банка или конзорцијум који жели да највише повећа удео на тржишту Србије. Куповином десетине учешђа није мало .

Нова љубљанска банка (НЛБ) је лидер у Словенији, а у  Србију је ушла куповином Континентал банке из Новог Сада. За сада је на српском тржишту међу мањим банкарским кућама са 1,6 одсто удела. Словеначки банкари и уопште привредници показали су се као веома вешти у прикупљању средстава из фондова ЕУ и других слободних средстава која су доступна под повољнијим условима од комерцијалних па би лако могли да изненаде. Ова кућа недавно се похвалила да је код нас у првој половини ове године остварила профит од 94,3 милиона евра и не крију да би у Србији желели да имају много значајнију улогу.

Рајфајзен банка заузима 7,7 одсто српског тржишта и куповином Комерцијалне банке преузели би лидерску позицију коју тртенутно држи Интеза банка са 16,7 одсто.

АИК банка, у власништву бизнисмена Миодрага Костића држи 5,4 одсто тржишта. Они имају код нас мање пословиних једница, а уколико би постали нови власници Комерцијалне банке одмах би се по тржишном учешћу нашли у првој тројци и међу лидерима у пословању са становништвом.

Пословање у банкарству освајају и бизнисмени Андрија Јовановић и Бојан Миловановћ. Они су раније купили НКМБ, затим Финдоместик па Пиреус банку и стигли до тржишног учешћа од 1,5 одсто. Иако се говорило да је Комерцијална банка за њих превелик залогај, сигурно је да и они као део конзорицијума имају добре шансе. На челу Риплвуд адвајзорис фонда је бизнисмен Тим Колинс који је поред Комерцијалне банке заинтересован и за Телеком што говори о снази овог конзорцијума и не би било превелико изненађење уколико они постану нови власници.

Најскупља је била Војвођанска банка

Финансијски стручњаци процењују да ће Комерцијална банка бити најскупља кућа продата у приватизацији и да је узимајући у обзир њено пословање, позицију на тржишту и остале параметре, сасвим могуће да се достигне цена од око 500 милиона евра. Најскупље продата банка код нас до сада је била Војвођанска банка за коју је Национална банка Грчке дала 385 милиона евра. Грци су ову кућу касније продали мађарској групи ОТП. Ова мађарска група итекако шири позицију на нашем тржишту па је недавно купила Сосијете женерал банку у Србији и то за 400 милиона евра. Према томе износ од 500 милиона за Комерцијалну банку сигурно није недостижан,   посебно што она добро послује и бележи добит.

 Душанка Вујошевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести