Минимална плата у Хрватској 405 евра од идуће године

ЗАГРЕБ: Минимална плата у Хрватској од почетка идуће године расте на 3.000 куна (405 евра), што је одлична вест за сваког десетог радника у Хрватској, пише тпортал. 
noavc pare
Фото: pixabay.com

"Реч је о солидном расту од девет посто, али у другим новим чланицама Европске уније и минималне плате, као и остали економски показатељи расту брже", наводи се у тексту.

У већини европских земаља, додаје се даље, законски је прописана минимална плата која представља доњу границу за послодавце, али њен износ се увелико разликује од земље до земље.

Према подацима Евростата, 22 од 28 земаља чланица ЕУ имају националну минималну плату, као и све земље кандидаткиње за чланство у Унији - Црна Гора, Македонија, Албанија, Србија и Турска. 

Изузетак од тог "правила" су Данска, Италија, Кипар, Аустрија, Финска и Шведска.

"Минималне плате су у извештају Евростата исказане у бруто износу, па је тако хрватски минималац у 2018. години износио 465,72 евра и у рангу је чешког, а мало је нижи од пољског и словачког. Међутим, он износи тек четвртину минималца који примају радници у развијеним европским земљама", примећује тпортал.

Распон минималних плата у земљама ЕУ креће се од 261 евра у Бугарској до 1.999 евра у Луксембургу. 

У првој групи је девет земаља с минималним платама до 500 евра. На дну је већ поменута Бугарска, Хрватска је око златне средине, а на горњој граници су Пољска и Словацка с минималцем од 480 евра.

У другој групи налази се шест земаља с минималном платом између 500 и 1.000 евра. На доњој граници у тој групи је Естонија с износом од тачно 500 евра, а на врху је Шпанија са 859 евра. 

У трећој групи су богате земље, у којима примања најслабије плаћених радника премашују 1.000 евра. Најбогатије предводи Луксембург, у којем је загарантовани минималац готово три пута већи од просечне хрватске плате, а на зачељу је Велика Британија, наводи се у тексту.

С најновијим повећањем у 2019. гоидини, Хрватска прелази из прве у другу групу с бруто минималцем од 506,75 евра.

У последњих десет година, највећи раст минималне плате бележе Румунија и Бугарска, док је међу новим земљама ЕУ минималац најспорије растао у Хрватској, закључује тпортал. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести