Министарство: Резултати реформи у грађевинарству мерљиви

БЕОГРАД: Министарство грађевинарства саопштило је данас да о резултатима реформи у области грађевинарства, које су покренуте усвајањем Закона о планирању и изградњи 2014. године и настављене његовим изменама, говоре мерљиви показатељи, попут броја дана потребних за издавање грађевинских дозвола, повећања броја издатих грађевинских дозвола, броја активних градилишта.
Stiropor, gradjevina, zidanje/Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Одговарајући на критике, министарство наводи да се на грађевинску дозволу уместо по неколико година данас у Србији чека свега неколико дана и да је број издатих грађевинских дозвола повећан у последње четири године три пута - са 7.668 у 2014. на 21.824 у 2019.

Број активних градилишта повећан је за више од четири пута, са 12.800 у 2015. на 53.642 у јануару 2020, док је стопа раста грађевинарства износила 13,4 одсто у 2018. а 27,1 одсто у 2019. години, чиме је ова грана постала главни покретач раста БДП-а и, као резултат, удео грађевинарства у БДП-у повећан је са 3,2 одсто у 2014. на близу 5 одсто у 2019. години.

Остварени резултати на стварању доброг амбијента за пословање, посебно у области грађевинарству, нису ствар произвољних тврдњи, већ чињеница које имају и међународно признање, наводи министарство.

О томе, кажу, говори напредак Србије са 186. у 2014. години на девето место у 2019. години на Дуинг бизнис листи Светске банке, који је уједно био и главни покретач побољшања укупне позиције Србије (са 91. места у 2014. на 44. место у 2019. години) на овој листи.

Наводе да су тврдње посланице Соње Павловић у дубокој су колизији са свим тим чињеницама, а да су једнако нетачне и друге изнете тврдње.

Наводе да она појам "инвеститорски урбанизам" употребљава у пејоративном смислу, иако није сасвим јасно шта под њим подразумева.

"У Србији се планирање врши у складу за законом и стандардима у овој области, а на надлежнима је организација израде планова у складу са прописима. Такође указујемо да планирање неприхватљиво инвеститорима нема много смисла, јер резултат планирања треба да буду изградња и инвестиције, који се спроводе у складу са законом", наводи се у саопшењу.

Додају да министарство има пуно разумевање за проблеме на које указује посланица у вези са стањем у инжењерској струци, али подсећа да су они највећим делом наслеђени, као и да управо ово министарство улаже озбиљне напоре за њихово решавање.

"Страховлада и самовоља повлашћених интересних група, која се помиње, у грађевинарству се првенствено огледа кроз градњу ауто-пута од глине и блата, техничку документацију рађену без ваљаних геолошких подлога или техничку документацију и бројне друге примере с којима смо се сусретали у реализацији великих инфраструктурних пројеката, које смо упркос свим наслеђеним проблемима успешно завршили и предали на коришћење грађанима Србије", наводи министарство.

Додају да инжењери заслужују и имају пуну подршку Министарства у уређивању своје струке, која се огледа како у стварању уређеног законодавног оквира, тако и у помоћи да Инжењерска комора Србије буде враћена инжењерима, уместо да буде институција коју је руководство "отело", покушало да је приватизује и политизује и користи је за своје личне интересе, а да притом две године нису издавали лиценце, што је обавеза Коморе.

Истичу да је Инжењерска комора Србије кључна институција за уређивање и унапређивање струке и континуирану едукацију инжењера и да су Влада Србије и Министарство ту као подршка у спровођењу планова Коморе, јер је у интересу и инжењера, и свих грађана, да инжењерска струка у Србији покаже сву своју снагу и да инжењери држе корак са најсавременијим знањима у својој области.

Самостална посланица Соња Павловић је јуче критиковала Закон о планирању и изградњи, чије су измене тренутно у скупштинској процедури.

Она је навела да нема доследног планирања у Србији, да је завладао инвеститорски урбанизам, да су инжењерска струка и домаће фирме уништени, а да су тендери намештени.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести