Нафта достигла деветогодишњи максимум од 118 долара по барелу

СИНГАПУР: Цене нафте су данас продужиле раст, при чему је европска нафта Брент скочила изнад 118 долара по барелу услед поремећаја у трговини и проблема са испоруком због западних санкција Русији, док су америчке залихе "црног злата" пале на вишегодишњи минимум.
naftna busotina, NIS
Фото: нис

Нафта Брент је на терминском тржишту уговарана током ноћи по цени од чак 118,22 долара за барел, највишој од фебруара 2013, а америчка нафта WTI је достигла је 11-годишњи максимум од 114,70 долара по барелу, јавља Ројтерс.

Раст цена је уследио након одлуке САД да уведе санкције руском сектору прераде нафте, што је изазвало забринутост да би извоз руске нафте и гаса могао бити следећа мета.

Вашингтон се за сада уздржава од циљања руског извоза нафте и гаса пошто администрација председника Џоа Бајдена одмерава утицај који би потенцијалне санкције имале на глобална тржишта нафте и цене енергије у САД-у.

Аустралијски АНЗ банка је подигла краткорочну прогнозу раста цена нафте на 125 долара по барелу, додајући да би дефицит понуде могао додатно да подстакне цене.

Русија је трећи светски произвођач нафте и највећи извозник нафте на светска тржишта, према Међународној агенцији за енергетику (ИЕА). Извоз руске сирове нафте и нафтних деривата достигао је у децембру 7,8 милиона барела дневно, наводи ИЕА.

Организација земаља извозница нафте и њихови савезници, укључујући Русију, одлучили су на јучерашњем састанку да се и даље држе раније утврђеног плана о повећању производње за 400.000 барела дневно у априлу, упркос порасту цена. Ројтерс наводи да је група ОПЕК+ игнорисала кризу у Украјини и апеле потрошача да јаче повећају производњу.

У међувремену, залихе сирове нафте у САД су наставиле да опадају.

Количине у резервоарима у кључном америчком нафтном чворишту у Кушингу, у Оклахоми, спустиле су се на најнижи ниво од 2018, док су америчке стратешке резерве пале на скоро 20-годишњи минимум, и то пре још једног пуштања у промет нафте из резерви које је Бела кућа најавила у уторак у тандему са другим индустријализованим земљама, додаје Ројтерс.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести