Најгори пад канадске економије од 2009.

ОТАВА: Канадска економија бележи пад за 8,2 одсто у првом кварталу, што је најгори пад од финансијске кризе 2009 године.
Opadanje
Фото: Dnevnik.rs

Бруто домаћи производ опао је на годишњем нивоу за 8,2 процента у прва три месеца године, објавила је у петак у Отави Статистичка канадска агенција.

Економисти су очекивали пад од 10 одсто. Агенција је такође објавила прелиминарне процене за април, које показују пад производње од 11 процената, сто је горе у поређењу са падом од 7,2 процента у марту, када су коронавирусне рестрикције први пут уведене половином месеца.

Колико год били лоши, подаци су бољи од очекиваних и сугеришу да би Канада могла да избегне најтеже сценарије захваљујући приливима владиних трансфера у економију.

Даг Портер, економиста банке из Монтреала рекао је да 8,2-постотни темпо смањења Канаду ставља равно у средину земаља Г7. Канадска економија је на пример лошија од јапанске, која се током тог периода смањивала на 3,4 процента. Али Канада је далеко боља од Италије и Француске, где се њихова економија смањила за 17,7 одсто и 21,4 одсто у истом периоду.

„Нова вест овде је да су цифре мало мање грозне него што се плашимо“, рекао је Портер у извештају.

Фокус се помера на то колико брзо и у којој мери ће се економија опоравити. Већина економиста очекује спор опоравак све док потрошачи оклевају да наставе са нормалним активностима, бар док вакцина не буде доступна.

Опрезност потрошача је такође видљива у порасту стопе штедње на 6,1 процената сто је највише јос од 2001. године.

Иако су стотине хиљада Канађана изгубили посао у првом кварталу, расположиви доходак домаћинстава је порастао, што је одраз повећања државних трансфера. Канађани нису потрошили државну помоћ, него су је усмерили према штедњи.

Због затварања школа и скраћења државне управе државна потрошња је била слабија, што је забележило пад од 3,8 процента на годишњем нивоу, највише од 2013.

Извоз је такође знатно погођен у првом кварталу бележећи пад од 11,3 процената али је овај губитак у великој мери ублазен истовременим падом увоза од 10,7 одсто.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести