Најугроженији радници на повременим пословима

Ниво такозваног радног сиромаштва у Србији опао је у односу на период од пре четири или пет година за око пет одсто, али и даље забрињава податак да и они који раде имају нижи образовни статус и несигурне послове услед чега су и даље у ризику од сиромаштва, речено је на конференцији “Тржиште рада и социјална анализа на Западном Балкану - од података до политике”.
radovi, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Конференцију су организвали немачка Фондација “Фридрих Еберт” и Социјално-економски форум Европског покрета у Србији, а представљен је најновији извештај о сиромаштву запослених у земљама Западног Балкана, који се израђује у сарадњи с Европском мрежом за социјалну политику.

Резултати новог извештаја, објављеног пре око месец и по дана, односе се и на Србију, и показују да је такозвано радно сиромаштво особа које имају посао опало у односу на протеклих четири-пет година, рекла је професорка на Економском факултету и директорка Фондације за развој економске науке ФРЕН Јелена Жарковић. Она је указала да је тада ниво радног сиромаштва исносио 15 одсто, а сада је 10 одсто и оценила да то добар показатељ. - Забрињава, ипак, то што се, када се погледа ко су особе које су изложене сиромаштву, види да су то људи с нижим образовањем који раде несигурне послове, с делимичним радним временом, као и то што они имају низак интензитет рада - рекла је Тањугу Јелена Жарковић.

То практично значи да у току 12 месеци они раде мање од два и по месеца, и то углавном повремене послове. Они су највише изложени сиромаштву, а пошто углавном живе у вишечланим породицама где има више деце, самим тим проблем је и генерацијско преношење радног сиромаштва, истакла је Јелена Жарковић.

По њеним речима, запосленост у Србији од 2013. године порасла, али је углавном реч о ниско продуктивним пословима, који су мање плаћени и за које су потребне ниже квалификације. Она је указала да стопа сиромаштва јесте пала, али да су они који се на таквим радним местима запошљавају и даље у ризику од сиромаштва иако имају посао.

У односу на протеклих четири-пет година, ниво радног сиромаштва исносио је 15 одсто, а сада је 10 одсто

Кристијане Вестфал из Директората за запошљавање, социјална питања и инклузију Европске комисије је указала на проблем одласка становништва у друге земље и додала да су земље Западног Балкана суочене с неповољним трендовима на тржишту рада, односно ниском партиципацијом. Она је додала да је учешће жена у укупној запослености ниже и да, иако су разлике између региона и земаља Евроспке уније велике када је ова област у питању, и у Европској унији, такође, постоји нижи удео жена у укупној запослености.

Вестфалова је рекла да је потребно да се реше многи изазови и да је у региону проблем управо дугорочна незапосленост, односно то што су људи годинама без посла.

- Доста људи напушта регион због чега се јавља мањак радне снаге и приметно је да је веома тешко пронаћи раднике појединих професија, попут занатлијских - рекла је Кристијане Вестфал.

Љ. Малешевић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести