НАЛЕД: Објекте изграђене на дивље легализовати или срушити

БЕОГРАД: Тек свако пето решење о рушењу нелегално изграђених кућа, гаража и других објеката које донесу локалне самоуправе у Србији се и спроведе у дело, па градови и општине у просеку годишње сруше само по три објекта, показало је истраживање НАЛЕД-а објављено у њиховом најновијем билтену.
legalizacija Foto: Dnevnik.rs/F. Bakić
Фото: Dnevnik.rs

Истраживање је показало и да више од 40 одсто градова и општина има план за рушење нелегално изграђених објеката и средства за ту намену, али већина не иде даље од тога.

Најчешћа препрека за излазак машина на терен јесте чињеница да ниједна фирма није заинтересована да спроведе у дело ову непопуларну меру, пише у билтену.

Наводи се такође да иако до електронске грађевинске дозволе може да се дође за неколико месеци, нелегална градња и даље цвета.

Тако трећина испитаних градова и општина процењује да сваки пети новоизграђени објекат на њиховој територији нема одговарајућу дозволу.

Према анализи НАЛЕД-а 88 одсто анкетираних локалних самоуправа има проблем с дивљом градњом од раније, а половина зна и за нове случајеве.

Убрзавање поступака легализације које НАЛЕД заговара кроз дигитализацију, поједностављивање процедура, смањење рокова за поступање служби, убрзало би и поступке озакоњења, а рушење би се спроводило тамо где је неопходно, каже Дејан Вуковић, потпредседник Савеза за имовину и инвестиције НАЛЕД-а.

Према званичним подацима, у Србији има више од два милиона нелегалних објеката. За већи део њих, решење је легализација, али за објекте који су бесправно никли у парку, заштићеној зони, на клизишту или другој локацији где није дозвољена градња, рушење је једина опција, наводе из НАЛЕД-а.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести