Наши бизнисмени одоше у банкаре

Ова година донела је већ знатне промене у власничкој структури банака у Србији. Аранжмани који су договорени лане ове године су почели да се реализују: Директна банка је преузела Нову кредитну банку Марибор, почетком јула ће то исто учинити и с Финдоместиком. Алфа банку је преузела АИК банка.
AIK Banka, Miodrag Kostić
Фото: Dnevnik.rs

Новог купца ускоро би могла добити и Јумбес банка. За све три те, што реализоване, што најављене трансакције, заједнички чинилац је да су их преузели домаћи бизнисмени. Алфу је купио Миодраг Костић, Финдоместик и НКБМ бизнисмени Андреј Јовановић и Бојан Миловановић.

За Јумбес банку заинтересован је власник „Алко групе” Мирољуб Алексић. Он добро зна о чему се ради јер је већ имао банку истог имена, коју је касније, 2007. године, преузела група КБЦ. Што се тиче успешних бизнисмена који у своју групу још нису уврстили ниједну банку, не треба да се брину: на тржишту је и руска ВТБ банка па је и шанса ту.

У Србији послује 30 банака, а стручњаци су одавно упозоравали на то да је то премного за наше тржише. Кредитна активност, посебно код привреде, опала је претходних година. Банке се највише баве кредитирањем становништва. Нису се сви снашли на овом тржишту па одлазе.Шта ће улазак домаћег капитала на наше тржиште донети клијентима банака? О томе економски аналитичар Срађан Ђоговић каже:

"Они ће радити у свом интересу и трудити се да остваре што већу зараду . Избегаваће ризичне пласмане. Што се тиче камата, односно нижих стопа које се очекују од њих, ту не треба бити оптимиста. То зависи од политке Народне баке Србије, референтне стопе, обавезних резерви. Банке у овом тренутку немају сигурне пласмане у привреди. Зато велики део новца пласирају у државне хартије где им је зарада сигурна."

Обиље јефтиног новца неће ођедном преплавити тржиште. Међународни консултант Милан Ковачевић каже да је мањак квалитетних клијената на нашем тржишту утицао на то да се цена преузмања банака смањи. Када су у питању правна лица, стално је присутан мањак добрих пласмана. Да ипак можемо очекивати нешто добро сматра професор на београдској Банкарској академији Исмаил Мусабеговић. Када је власник држављанин Србије, профит остаје у земљи.

Сама Јумбес банка у Војводини неме ниједну пословну једницу. Она је једна од ретких преосталих правних лица код којих је остало „ЈУ” од Југославије. Акционари су 20,1 одсто Република Србија, Беобанка у стечају има 6,6 одсто, акције СФРЈ никада нису подељенене, то је 5,33 одсто. У тој банци има још много малих акционара, зато су трговања њеним деоницама на Берзи честа. Поуздани извори говоре да власник „Алко групе” конторлише десет одсто власништва. Интересовање Алексића, односно „Алко групе”, повећало је цену акција на Београдској берзи: у октобру су стајале 3.700 динара, а ових дана 5.500.
 

Д. Вујошевић
 

Добро пословање

Јумбес банка спада у оне које су претходну годину завршиле су плусу. Лане је добит била 63,5 милиона динара. То није много, али је свакако боље него да је пословање завршила негативно и с губицима. Капитал Јумбес банке износио је 3,4 милијарде долара на концу прошле године. Ти подаци говоре да се не ради о великој банци, али, с обзиром на пословање у плусу, куповином би се могао направити добар посао.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести