Настављен раст индустријске производње

БЕОГРАД: Према статистичким подацима за август, настављен је раст укупне индустријске производње у Србији, посебно прерађивачке индустрије, речено је данас на конференцији за новинаре на којој је представљен најновији број часописа "Макроекономске анализе и трендови".

"Укупна индустрија је у релативно високом међугодишњем расту од три одсто, поготово прерађивачка индустрија, за коју процењујемо да би ове године могла да се заврши са растом од најмање шест одсто", рекао је уредник часописа "Макроекономске анализе и трендови" Иван Николић.

"Извоз и даље иде импозантном стопом раста као и претходних месеци, с тим што је сада међугодишња стопа раста за око два процентна поена виша од раста увоза", рекао је Николић.

Он је истакао да су "нето стране директне инвестиције, закључно с јулом, забележиле пораст за 140 милиона евра, односно за око 13 одсто".

Николић је навео да расту девизне резерве, суфицит на републичком нивоу је око 66 милијарди евра, а јавни дуг је нижи за милијарду евра у односу на крај претходне године.

Николић је рекао да је "последњих година грађевинрство у проблему и да, податак за 2016. годину показује да је удео улагања у станоградњу у бруто фиксним инвестицијама у Србији око пет одсто, а требало би да буде 25 одсто".

Он је рекао да лошији резултат од Србије бележи само Грчка.

Николић је рекао да је "у паду број новоизграђених станова у Србији" и навео да се у овом тренутку у земљи гради око 10.000 станова, а пре пет година се градило око 18.000.

Економиста Стојан Стаменковић указао је на то да је забележен пад производње меса.

"Већ три или четири месеца је врло озбиљан пад, а долази и до повећања цене меса", рекао је Стаменковић.

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић рекао је да је 2015. године "дошло до преокрета ка позитивним резултатима пословања укупне привреде, а ти резултати су у 2016. години унапређени".

Он је рекао да укупна српска привреда у 2016. години бележи нето добитак од 1,9 милијарди евра, док је у 2015. години износио 1,2 милијарде евра.

Ковачевић је подсетио да је 2014. година завршена са губитком од 1,1 милијарду евра.

Ковачевић је истакао да је 2016. година друга година заредом са позитивним нето добитком.

"Ово је резултат заокрета у монетарној и фискалној политици", рекао је Ковачевић.

На питање новинара колики је реалан значај потписаних уговора са Турском, Ковачевић је навео да је посета турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Србији "стратешка иницијатива за нас".

Он је рекао да су "страшно важни политички аспекти посете, као и да су изузетно значајни економски, инфраструктурни, трговински и инвестициони аспекти".

"Видели смо да је припремљен споразум о слободној трговини који обухвата значајне квоте извоза говеђег меса, сунцокретовог уља, сунцокретовог семена, сувог воћа", рекао је Ковачевић, али је указао на то да су значајнији од тога инвестициони подухвати, као што су Аеродром у Лађевцу, ауто-пут Нови Пазар-Сјеница-Нова Варош, ауто-пут Београд-Сарајево.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести