НИС завршио Дубоку прераду - бенефити пословни и еколошки

НОВИ САД/ПАНЧЕВО:  Нафтна индустрија Србије објавила је да је завршетком пројекта "Дубока прерада" вредног више од 300 милиона евра Рафинерија у Панчеву постала једна од најмодернији и "најзеленијих" у региону.
nis naftna industrija srbije
Фото: nis.eu/printscreen (Promo)

Како се наводи на службеном сајту НИС-а "Дубока прерада" је друга фаза модернизације Рафинерије нафте у Панчеву, а њеним завршетком учињен је нови искорак.

"Уводећи савремене технологије у нафтни сектор Србије показали смо да иновативност за нас није само корпоративна вредност на папиру, него и темељна пракса на којој заснивамо даљи развој наше компаније и стварамо додатне вредности за потрошаче", навео је НИС.

Реализацијом пројекта НИС исказује бригу о заједници у којој послује јер почетак рада „Дубоке прераде“ донеће и бројне еколошке користи, а пре свега престанак производње мазута са високим садржајем сумпора и смањење емисија гасова и прашкастих материја у ваздух.

"На овај начин биће унапређена еколошка слика не само Панчева, већ и целе Србије. Поред тога, на новом постројењу запослено је 63 домаћих стручњака", објавио је НИС.

Престанак производње мазута са високим садржајем сумпора, донеће до 98,8 процената смањење емисије СО2, 58,2 процента мање емисије прашкастих материја, 9,8 посто смањења емисије НО2 и унапређење енергетске ефикасности Рафинерије, наводи се у саопштењу.

У изградњу новог комплекса уложено више од седам милиона радних сати, на пројекту је просечно свакога дана радило 1.100 људи, а више од 80 одсто ангажованих радника били су локални извођачи.

"Дубока прерада ће нам омогућити да производимо веће количине најквалитетнијих горива - дизела, бензина и течног нафтног гаса. Почиње и домаћа производња нафтног кокса који смо до сада увозили. Проширење асортимана производа у Рафинерији додатно ће унапредити енергетску стабилност Србије", наводи НИС.

НИС је саопштио да завршетак овог пројекта не значи и крај модернизације комплекса за прераду нафте у Панчеву и најавио да ће водећи акционара НИС-а руска компанија Гаспром њефт и Република Србија наставити да улажу и јачају конкурентност рафинерије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести