НОВИ НАФТОВОД ОД МАЂАРСКЕ ГРАНИЦЕ ДО НОВОГ САДА Креће израда просторног плана, одабрани и пројектанти (фото)

Влада Србије донела је одлуку о изради Просторног плана подручја посебне намене инфраструктурног коридора нафтовода граница Мађарске-Нови Сад са елементима детаљне регулације.
Naftovod, cevovod/Pixabay.com
Фото: Pixabay.com

Оквирна граница Просторног плана обухвата делове територија града Новог Сада и општина Каћ, Жабаљ, Бечеј, Ада, Сента и Кањижа.

На територији Новог Сада, обухватаће целе катастарске општине Нови Сад III и Каћ, на територији Жабља, катастарске општине Жабаљ, Чуруг 1 и Госпођинци, на територији Бечеја, катастарске општине Бачко Градиште, Бечеј и Бачко Петрово Село. На територији општине Ада, обухватиће целе катастарске општине Ада и Мол, на територији општине Сенте, целу катастарску општину Сента, а на територији Кањиже, целе катастарске општине Велебит, Трешњевац, Кањижа, Мартонош и Хоргош.

Израда просторног плана засниваће се на планској, студијској, техничкој и другој документацији, као и као и закључку Владе којим је пројекат изградње нафтовода Мађарска-Република Србија утврђен за пројекат од значаја за Републику Србију.

Рок за израду Нацрта просторног плана је 12 месеци од дана ступања на снагу ове одлуке, а средства за израду плана обезбедиће Транснафта АД Панчево.

Паралелно ће се радити и на пројекту и на просторном плану

Транснафта Панчево АД огласила је у децембру и преговарачки поступак за израду просторног плана подручја посебне намене са елементима детаљне регулације за изградњу нафтовода Мађарска-Србија. У преговарачки поступак позван је Завод за урбанизам Војводине.

Фото: Odluka o izradi Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora naftovoda granica Mađarske-Novi Sad)

Како је наведено у објашњењу доделе уговора без објављивања јавног позива, за израду Просторног плана подручја посебне намене за планирану трасу будућег нафтовода од Мађарске (Хоргош) до Републике Србије (Нови Сад) која пролази кроз општине Нови Сад, Жабаљ, Бечеј, Ада, Сента и Кањижа, надлежан је само Завод за урбанизам Војводине.

У обавештењу се подсећа да је Транснафта, као носилац пројекта, за израду пројектно техничке документације већ објавила тендер, али да је упоредо потребно спровести и избор израђивача просторног плана.

Одабрани пројектанти

Иначе, јавно предузеће Транснафта Панчево расписало је у децембру прошле године тендер за израду планске и техничке документације за изградњу овог новог правца снабдевања Србије сировом нафтом.

Уговор вредан 447,1 милион динара додељен је групи понуђача коју чине компаније Делта Инжењеринг, ГеоГИС и Делта Превинг из Београда.

У тој тендеркој документацији је наведено да је предвиђен је такав концепт транспорта да се сирова нафта која се јужним краком нафтовода Дружба транспортује из Русије преко Украјине до мађарске рафинерије Дунав код Будимпеште, из рафинерије пумпа до Алђе и од Алђе даље пумпама транспортује до Новог Сада (Терминал Транснафта).

Од Новог Сада нафта се даље до Рафинерије Панчево транспортује постојећим нафтоводом Транснафта.

На територији Србије нафтовод би се простирао од границе са Мађарском (Хоргош) до Терминала Транснафта у Новом Саду.

Нови нафтовод би се водио од границе са Мађарском у коридору гасовода Балкански ток до Госпођинаца, а даље у коридору нафтовода УС Тиса - Нови Сад.

Планирани нафтовод од Хоргоша до Новог Сада, који ће Србију преко Мађарске спојити са руским нафтоводом Дружба, планиран је у дужини од 120 км, са годишњим капацитетом од 5,5 милиона тона нафте.

Процењена вредност пројекта изградње нафтовода Србија-Мађарска износи 157 мил ЕУР за српску деоницу нафтовода.

ekapija.com/I. Ž.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести