Округли сто у Привредној комори Војводине: Како прикупљати фармацеутски отпад?

У Привредној комори Војводине одржан је округли сто „Фармацеутски отпад прикупљен од грађана: Проблеми и изазови у Новом Саду”, који је, на иницијативу локалног омбудсмана и у сарадњи с ПКВ-ом, организовало Удружење „Инжењери заштите животне средине”.
sto
Фото: Привредна комора Војводине

Отварајући скуп, секретар Удружења индустрије Зоран Трповски истакао је да ПКВ пружа подршку скуповима на којима се разговара и утиче на подизање еколошке свести грађана, те да у оквиру Удружења функционише и Савет за циркуларну економију, чији су чланови активно укључени у ту тематику.

По речима Игора Јездимировић из „Инжењера за заштиту животне средине”, одлагање фармацеутског отпада на непрописна места довело би до загађења природне околине, те је спроведено истраживање о прикупљању фармацеутског отпада од грађана на територији Новог Сада. Истраживање  је било усмерено на апотеке и здравствене установе које су дужне да тај отпад преузимају од грађана.


Спремни за сугестије

Локална омбудсманка града Новог Сада Марина Попов Иветић указала је на то да је иницијатива за истраживање о прикупљању фармацеутског отпада потекла баш од локалног омбудсмана, који се том тематиком бави од 2018. године. Она је истакла да је скуп организован да би се од представника свих који учествују у ланцу добиле сугестије о томе како да се дође до боље примене у пракси.


Председник Савета ПКВ-а за циркуларну економију Владимир Драговић истакао је да Закон о управљању отпадом постоји, али се не примењује у пракси. Стога је и закључио да је оптимално решење да се донесе потпуно нов закон о управљању отпадом, а не да се поново мења застарели из 2009. године. Он је нагласио да се мора донети закон који ће на основу досадашњих искустава, сви морати да спроводе, али да се морају обезбедити и услови да сви за то имају и могућност. 

– Међу онима који могу свима послужити пример је Апотека „Суботица”, која је међу реткима које од почетка правилно примењују прописе – истакао је Драговић.

Искуства у раду у тој области представила је санитарно-еколошка инжењерка Апотеке „Суботица” Љиљана Каић, која је навела да је та установа јединствен пример у нашој земљи јер прикупља фармацеутски отпад од грађана још од 2009. године. По њеним речима, проблем финансирања решен је тако што је тај трошак од 2014. године прихватила локална самоуправа, а ради се о годишњим издвајањима до 700.000 динара.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести