Општина Пећинци уређује нову радну зону

Одборници Скупштине општине Пећинци новим ребалансом буџета увећали су општинску касу 35 милиона динара. Заменик председнице општине Пећинци Зоран Војкић објашњава да је реч о новцу који ће обезбедити Покрајинска влада и који је намењен пројекту изградње приступног пута у Радној зони „Сибач”, која се наслања на саобраћајну обилазницу око Пећинаца.
Pecinci/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

– Пећиначка локална самоуправе је пре неколико дана потписала Меморандум о сарадњи с потенцијалним инвеститором који је заинтересован за куповину земљишта у Радној зони „Сибач”, а део договора је да општина изгради 900 метара приступног пута кроз Радну зону – објаснио је Војкић. – За нас је та инвестиција од великог значаја јер изградњом те саобраћајнице отварамо за улагаче радну зону која се простире на стотинак хектара, од којих је 84 хектара у власништву Општине Пећинци.

Сва је прилика да ће пећиначка општина добити нову радну зону, а самим тим и нове инвеститоре, и тиме наставити традицију локалне самоуправе с највише страних инвеститора и најмање незапослених у Србији. Наиме, у атрактивној Радној зони „Шимановци”, у чије је опремање и комунално сређивање општина много уложила, данас ради 50 фабрика с око 3.200 радника. У њој седиште имају и успешно послују између осталих: „Бош“, „Клемен”, „Др Ектер”, „Сика”, „ИМТ група”, „Исомат” и многе друге светски познате стране, али и домаће  компаније.

Отварамо за улагаче радну зону која се простире на стотинак хектара, од којих је 84 хектара у власништву Општине Пећинци (Зоран Војкић)

Шимановци су једино село у Србији које има 50 фабрика у којима тренутно ради 3.200 радника, а тако моћну индустрију има и мали број села у Европи.

– Фабрике у Шимановцима производе аутомобилске делове, машине за фабрике, грађевински материјал, опрему за пекарску индустрију, кафу и разне друге производе – казао је Радивој Милошевић, задужен за локални економски развој општине Пећинци. – У фабричкој зони сеоског атара од 800 хектара све компаније су стране, осим две велике домаће: „Агросава”, која прозводи семе кукуруза, и филмска индустрија „Пинк”. До краја године биће још инвеститора и познатих светских фирми.

У том селу, како је истакао председник Савета МЗ Александар Мандић, има 3.000 житеља и нема незапослених. Он каже да су Шимановцима без посла само они који неће да раде ни у једној од фабрика у селу.

– Посао су добијали како потпуно неквалификовани, тако и они с факултетском дипломом – навео је Мандић. – Процена је да је тако запослено више стотина наших мештана. Остали путују из суседних села, али има их подоста и из београдских општина који, не само да путују сваки дан већ меркају плац да овде у селу граде куће. Зато радимо на томе да проширимо зону за становање, где ћемо уредити плацеве с по три ара и продавати, у зависности од услова, по 5.000 до 7.000 евра ар, па нек људи сами себи раде куће на простору који им одговара.

Љ. Малешевић

Географија није довољна

Да би Шимановци постали атрактивна радна зона, осим повољног саобраћајног и географског положаја, била су потребна велика улагања локалне самоуправе. Ефикасан менаџмент општине, атрактивне локације  и одлучност локалних политичара да не питају инвеститоре шта они могу учинити за општину већ шта она може учинити за њих, донеле су резултат који се огледа у томе да су постали општина у Србији с највећим бројем директних страних инвестиција, али и домаћих, и да данас имају најмањи број незапослених. Уз то, та локална самоуправа је доласком страних инвеститора добила и нови смер у средњој школи – индустријски механичар, чију су матуранти од прошле године запослени у немачкој компанији „Бош“, што је било довољно да се и други инвеститори заинтересују да школују кадрове који су им потребни.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести