Пат позиција: Како се решити опасног отпада?

БЕОГРАД: Амбалажа од пестицида гомила се у Србији, док је све мање капацитета за третман тог опасног отпада у Аустрији и Швајцарској, земљама у које га Србија извози, речено је у Привредној комори Србије (ПКС). 
otpad
Фото: Tanjug, ilustracija

Поред тога, третман опасног отпада који се из Србије извози до најближег постојења у Бечу поскупео је 100 одсто за годину дана и очекује се додатно поскупљење до краја године, а велики проблем је што ће, наводе у ПКС, извоз бити забрањен, али се још не зна конкретно када ће се то десити. 

У ПКС кажу да су у сталном контакту с ресорним министарством и Агенцијом за заштиту животне средине у циљу проналажења адекватног, како краткорочног, тако и дугорочног решења за опасан отпад. 

Водимо велики дијалог и са индустријом да нађемо краткорочно решење, прво да решимо овај отпад који се нагомилао у индустрији, рекао је за Танјуг секретар Удружења за хемијску, гумарску индсутрију и индрустрију неметала Драган Стевановић. 

Нагласио је да је дугорочно решење тог проблема изградња постројења за третман опасног отпада у Србији.

Стевановић каже да постоје приватни инвестиори који желе да праве постројења за тертман опасног отпада у Србији, што је, додаје, важно решење, јер ће у будућности бити забрањен извоз опасног отпада. 

Свака држава ће морати да обавља третман свог опасног отпада, рекао је Стевановић и додао да се о забрани извоза опасног отпада увелико прича, али да се још не зна када ће се то догодити, да су биле најаве да ће ступити на снагу 2019. године, а да је сада тај рок померен на 2020. годину. 

За пестициде је рекао да у самој пластичној амбалажи остављају трагове, микроелементе, и да се тај пластични отпад зато сматра опасним. 

Тренутно је ситуација таква да овлашћени оператери, и поред потписаних уговора с произвођачима, нису у могућности да преузму опасну амбалажу. Тако долазимо у ситуацију да произвођачи средстава за заштиту биља, прозивођачи боја и лакова са својом опасном амбалажом имају велики проблема јер немају где да је складиште. Они су попунили своје складишне капацитете и настао је проблем, пат позиција, каже Стевановић.

Навео је и да је сама Европа затрпана опасним отпадом, а да оператери у Србији који су овлашћени за складиштење, транспорт и преузимање опасног отпада, односно опасне амбалже, немају више где да га испоручују.

Ми добијамо само мрвицу за извоз тог отпада. Једино решење је прављење постројења за тертман опасног отпада у Србији, то је дугорочно решење, а краткотрајно је да пробамо да решимо проблем извозом, рекао је Стевановић. 

Навео је да у Аустрији и Швајцарској, међутим, нема довољно капацитета, тако да се слободни капацитети за опасни отпад из Србије добијају тек када те државе обаве третман свог опасног отпада. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести