ПКС: Стартују мере за оживљавање туристичке привреде

БЕОГРАД: Фокус Удружења за туризам и угоститељство Привредне коморе Србије биће у предстојећем периоду усмерен на креирање мера подршке пословним активностима тих сектора, најављује Тијана Маљковић, секретар тог удружења.

Циљ је, каже, проналажење што бољих решења за подршку делатностима као што су организација догађаја, сајмова и манифестација, наутички и рецептивни туризам, угоститељство, хотелијерство и лиценцирани водичи, које су због пандемије потпуно неактивне или тек почињу да раде.

ПКС је од почетка кризе активно радила на дефинисању мера како би се умањиле последице пандемије Ковид-19 по читаву привреду, а сада активности преусмерава на секторске мере за оживљавање најугроженијих привредних грана, међу којима су и туризам и угоститељство.

Поводом почетка рада угоститеља, где је око 90 одсто објеката било затворено због забране рада, Петар Гајић, председник Групације пружалаца услуга хране и пића ПКС и власник ресторана „Петар ат Тика''с“, указује да је неопходно да угоститељи схвате да се сада ради под другачијим условима и да је испуњавање хигијенских захтева, у складу са препорукама, приоритет, како не би дошло до ситуације да се због појаве заразе вирусом, објекти поновно затварају.

Усвајање Уредбе о заменским путовањима, помоћи ће да опстане туристички сектор, али и да се заштите права корисника, сматра Љубиша Нешовановић, председник Групације туристичких агенција ПКС и власник туристичке агенције “Робинзон”, наводи се у саопштењу ПКС.

Нешовановић је захвалио ПКС на посебном ангажману да се у сарадњи са ресорним министарством и ЈУТОМ, дође до јединственог документа који ће помоћи привреди у овом сектору да настави да послује, а корисницима да заштите своје интересе.

Уредба је донета на време, јер је велики број путника још од почетка новембра уплаћивао “фирст минит” аранжмане, највише за Грчку, Шпанију и Египат.

“Као савесни туристички посленици отвараћемо једну по једну дестинацију, сходно ситуацији кад је у питању пандемија, а прва на реду је Грчка”, наводи Нешовановић.

Додаје да ће агенције у јулу бити спремне да организују сопствени превоз, а потом се очекује регулатива за авио и аутобуски превоз, с обзиром на предвиђене додатне трошкове због половичне попуњености капацитета у условима прописаних мера заштите.

Према процени ЈУТА, туристичке агенције имаће губитак добити између пет и седам милиона евра од почетка године до краја маја.

За велики број туриста, дестинација за одмор ове године биће домаће бање, језера, етно домаћинства и планине, па ће Удружење за туризам ПКС пружити подршку и власницима категорисаних апартмана да обезбеде континуирану понуду током целе године, каже Тијана Маљковић, секретар Удружења за туризам ПКС.

“Такође, радимо на повезивању привредних субјеката из различитих привредних грана да би се створила додата вредност, повећала производња и унапредио квалитет туристичких производа Србије. Повезивањем локалних произвођача етно хране са винарима, произвођачима сувенира, галеријама, музејима у Србији, етно туристички производ добија нови квалитет”, истиче она.

Активно се ради и на подршци манифестационом туризму, с обзиром на отказане догађаје у овој години. Оквирно, укупан број манифестација и догађаја који се организује у држави годишње је око 17.000, од чега је око око 2.000 спортских манифестација и око 15.000 конгреса и корпоративних догађаја, а читава „евент“ индустрија стално запошљава око 10.000 људи и петоструко више хонорараца.

Када су у питању хотели, од 380 категоризованих хотела у Србији, од 17. марта 340 не ради, док је 40 своје капацитете преоријентисало за смештај медицинског особља, као подршку у борби против Цовид пандемије.

Према подацима Удружења за туризам ПКС, у сектору туризма послује 33.793 компанија и предузетника. Извоз туристичких услуга Србије већ деценију бележи стални раст, и у 2019. години вредност извоза тих услуга достигла је око 1,4 милијарде евра, што чини 20,9 одсто укупног извоза услуга Србије.

Србију је у 2019. години посетило рекордних 3,7 милиона туриста. У априлу 2020. године укупно је у области туризма и угоститељства пословало близу 8.000 привредних друштава и око 26.000 предузетника.

У јануару 2020. године, у односу на исти месец годину раније, број долазака туриста био је већи за 24,2 одсто, у фебруару за 18,9 процената, док је у марту, због пандемије, према подацима Републичког завода за статистику, број долазака туриста био преполовљен у одосу на март 2019, наводи се у саопштењу ПКС.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести