ПКС: Више од 300 компанија на онлајн сусретима, из Србије 82 фирме

БЕОГРАД: Више од 300 представника компанија из прехрамбене, металске, грађевинске индустрије, ИКТ и сектора туризма из 25 земаља учествовало је на онлајн билатералним сусретима CONNECTO 2020.
onlajn
Фото: Dnevnik (arhiva)

Сусрете су у оквиру Европске мреже предузетништва (ЕЕН) организовали Привредна комора Србије и Институт Михајло Пупин у сарадњи са партнерима из региона.

На виртуелним састанцима од 28. до 30. јула учествовале су чак 82 компаније из Србије, а учесници имају веома позитивна искуства након разговора са потенцијалним пословним партнерима, саопштила је ПКС.

Скуп је организован у сарадњи са колегама ЕЕН мреже из Босне и Херцеговине и региона, а током три дана, каже се у саопштењу, све фирме су имале могућност да на једноставан и ефикасан начин путем платформе идентификују пословне партнере, клијенте, добављаче и закажу онлајн састанке.

"Важност оваквог начина повезивања игра кључну улогу у време пандемије Ковид -19 и проблема са којима се суочавају компаније и привреда у целини. Већина пословних скупова се организује онлајн што представља изазов како за саме организаторе, тако и за учеснике, а циљ нам је да подржимо фирме да остану у контакту са пословним партнерима и да нађу нове", изјавила је Катарина Момчиловић Матић, из Привредне коморе Србије.

Власник и директор предузећа "Знам Ко", Милун Станојевић, које се бави извозом и увозом делова за ауто индустрију и пољомеханизацију, истиче да се његова фирма делимично ускладила са новом реалношћу, као и да предстоје техничка прилагођавања и едукација за ову врсту комуникације у будућности.

Истиче да је ПКС ефикасно реаговала и омогућила компанији да остану у глобалној економској трци, каже се у саопштењу.

"Од марта ове године када је почела интензивнија употреба нових технологија и дигиталних алата дефинитивно смо сагледали да је то перспектива и императив у послу. Онлајн сусрети помажу у проналажењу нових партнера у новој реланости", истакао је Станојевић.

Сада је, по његовим речима, фокус на онлајн пословним аранжманима са партнерима као раније на пословним форумума и другим скуповима.

Ивана Чукановић, власница компаније "Златни чајеви" има искуства са онлајн састанцима који, како истиче, могу доста да помогну у тражењу нових пословних партнера.

"Нарочито је лако комуницирати са иностраним пословним партнерима који су навикли на сажете и конкретне разговоре. Сматрам да би било веома корисно да се овакви састанци организују по делатностима на пример производња хране-дистрибутер-велепродаја - малопродаја - шпедиција - угоститељи. То су повезане делатности које се могу директно повезати", оценила је Чукановић.

Европска мрежа предузетништва представља највећу мрежу која пружа подршку малим и средњим предузећима и помаже им да побољшају и иновирају своје пословање кроз партнерство, информисање и стручну помоћ.

У претходних 12 година преко 17.000 домаћих предузећа је користило услуге ове мреже, а највећа заинтересованост је била за различите тренинге, саветодавне услуге, као и учешће у билатералним сусретима и компанијским мисијама.

Услуге ЕЕН у Србији спроводи Конзорцијум чији је координатор ПКС, а партнери су Пословни инкубатор Нови Сад, Иновациони центар Машинског факултета у Београду, Институт Михајло Пупин, Универзитет у Нишу и Развојна агенција Србије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести