Порези и доприноси највише спотичу привреду

Привредници у Србији не праве велику разлику када оцењују услове пословања на националном нивоу и у општини у којој послују. У оба случаја, више од половине сматра да је пословна клима осредња, а између трећине и четвртине – да су услови за развој бизниса лоши.
radnici
Фото: Dnevnik.rs

Један од битних разлога за такав став лежи у чињеници да међу највећим препрекама за пословање виде питања из надлежности републичке власти. Као први проблем чак 69 одсто привредника истиче висок порез и доприносе на зараде. Следе висок ПДВ, недостатак новца за улагање (33 одсто), компликована бирократија и сива економија, показало је истраживање ставова привреде на локалу које је у фебруару ове године спровео НАЛЕД уз подршку Развојне агенције Србије у оквиру пројекта „Јачање структура у локалној самоуправи за подршку ММСП-а“.

НАЛЕД и РАС су кроз тај пројекат, у циљу јачања капацитета градова и општина за рад с привредом, организовали низ обука, међу којима су изградња односа с пословном заједницом, подршка почетницима у бизнису, подршка новим улагањима, сарадња с другим општинама, промоција привреде, инвестиција и локалне самоуправе. Обуке је успешно прошло 22 шефова и запослених у канцеларијама за локални економски развој у 18 локалних самоуправа.

На питање које би им олакшице биле најкорисније и имале највећи ефекат на развој привреде, испитаници истичу пореске олакшице, подстицаје за улагања у основна средства и подстицаје за запошљавање, као и подстицаје на локалу у виду изузећа или смањења такси и накнада. Иако локалне самоуправе покушавају да изађу у сусрет захтевима и обезбеде новац у буџету, чак 94 одсто привреде признаје да те подстицаје досад није користило (83 процента није користило олакшице које нуде националне институције).

Теме које занимају привреднике и о којима желе да разговарају с локалним самоуправама углавном се тичу финансија, као што су подстицаји, висина локалних такси и накнада, план буyета за наредну годину и цене комуналних услуга. Међутим, истраживање је показало да привредници ретко кад имају иницијативу по тим и другим питањима од значаја за пословни амбијент – чак 91 одсто привредника признаје да никада није упутило ниједан предлог на адресу локалне самоуправе, пет одсто јесте али без икаквог ефекта, а преостала три одсто је имало среће да нешто предложи и да њихов предлог буде усвојен. С друге стране, ти подаци говоре да локална самоуправа на крају усвоји готово 40 одсто од свих предлога које привреда поднесе. Проблем је што је само осам процената привреде заинтересовано или спремно да нешто предложи.

– Јасно је да је потребно развијати механизме који ће привредницима олакшати комуникацију с локалном самоуправом – каже потпредседник Управног одбора НАЛЕД-а Владан Васић, који је и градоначелник Пирота, града који је учествовао у пројекту „Јачање структура у локалној самоуправи за подршку ММСП-а“.   

Д. Урошевић

Није лоше на локалу

Када је реч о задовољству сарадњом с инсистуцијама на локалном нивоу, интересантно је да је привреда најзадовољнија односом који има с јавним комуналним предузећима. Чак 71 одсто привредника наглашава да је у потпуности или углавном задовољно сарадњом с тим делом јавног сектора. Позитивну оцену више од половине испитаника имају и одељења за урбанизам задужена за издавање грађевинских дозвола и дирекције за изградњу.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести