ПОСЛОВНИ ПРОСТОР Локал на добром месту иде до 8.000 евра по квадрату

Већи градови у Војводини препуни су ових дана огласа о изнајмљивању или продаји локала.
Kafic lokal/Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Многи би могли помислити да је издавање пословног простора у кризи, али није тако. Пословне активности учиниле су да се повећа интересовање за насељенија подручја у градовима. Оно што је непролазно су цене локала у пешачким зонама и старим градским језгрима. Зато има и оних који  чекају да се нешто појави на тржишту да би инвестирали новац у те некретнине.

У Новом Саду су најзанимљивији деценијама били локали у строгом центру – у Змај Јовиној улици и Дунавској. Они су и даље интересантни, мада све више предузетника гледа и локале на већим булеварима. Прецизније, то су булевари Ослобођења, Европе па Сомборски и Патријарха Павла, где су изграђени нови комплекси зграда

100 евра квадрат може се купити у Зрењанину

О томе како данас изгледа тржиште тих некретнина у Новом Саду Драган Рабатић из агенције „Солис” каже:

– Пасажи у Дунавској улици нису више много занимљиви – наводи он. – Али локали на истом месту, у пешачкој зони, јесу. Некада су они који купују или изнајмљују локал само гледали добро место, а данас се све више пажња обраћа и на то колико је локал опремљен .О томе по којој цени се могу купити квадрати тешко је говорити у просеку. Они најскупљи, на добрим местима, имају цену и до 8.000 евра квадратни метар, мада је то изузетак. Цене у Новом Саду су шаролике и крећу се од 2.500 евра па до 7.000.

3.000 евра квадрат у центру Суботице

Цене изнајмљивања су у прилично великом распону. Тако се на Грбавици локал од 24 квадрта издаје за 200 евра месечно, а на Детелинари за 130 квадрата треба дати хиљадрку, евра, наравно.

У Зрењанину у агенцији „Прагма” кажу да се све што се на тржишту пословног простора догађа у већим градовима одсликава и код њих, само у мањој мери.


Атина све шиша

Најскупљи квадрати код нас су у главном граду. Тако се локал од 170 квадратних метра у строгом центру продаје за 600.000 евра. На Врачару се квадрати нуде по 2.000 евра. Највећа понуда је на Новом Београду, где је цена за исту површину од 900 до 4.000 евра.

Што се тиче региона, једна агенција је пре неколико година правила анкету и упоређивала податке. По њима је најскупља била Атина, па Београд, затим Будимпешта и Софија.


– Локали у пешачкој зони се лако продају одмах за неколико хиљада евра квадрат – каже Бојан Михајлов из „Прагме”. – Имам странку која чека да се на тржишту појави нешто на тој локацији и спремна је да то купи. Пословни простор не купују само они који желе да ту покрену бизнис већ све више и инвеститори. Што се иде више ка периферији, и цене су ниже. Тако се локали на тим местима продају већ по 100 евра квадрат, а власници жељно чекају да неко дође и заинтересује се и за издавање. Цена је по договору.

Слична је слика и у Суботици. За квадрат локала у строгом центру треба издвојити 3.000 евра ако се купујуе. Ипак, највише је оних који се нуде по 600 евра квадратни метар. Подаци из агенције „Цензар” кажу да се локали даље од од центра могу изнајмити по три евра месечно за квадрат ако се иде ка периферији.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести