Преговори с ЕАЕУ: Сир и цигарете можда крену без царине, шећер неће

НОВИ САД: Текст новог Споразума о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније и њених чланица је готово усаглашен и преговори би требало да буду завршени током ове године, речено је Танјугу у Министарству трговине.
secer
Фото: pixabay.com

Тај споразум замениће важеће споразуме о слободној трговини с Русијом, Белорусијом и Казахстаном, с којима је до сада била омогућена бесцаринска трговинска размена за око 99 одсто робе. Споразумом би требало да буде проширена бесцаринска листа за извоз хране и акцизне робе, а обухватиће и тржишта Јерменије и Киргизије.

У Министарству трговине кажу да је последња рунда преговора одржана у Београду 10. и 11. јануара и да је српска страна инсистирала на томе да добије преференцијале за извоз неких врста сирева који нису на режиму слободне трговине, као и за извоз цигарета и алкохолна пића. ЕАЕУ је за сада понудила само концесије за извоз воћних ракија и сировог дестилата без количинских ограничења, док наша страна и даље инсистира на добијању одређених концесија у виду количинских органичења кроз тарифне квоте за извоз неких врста полутврдих сирева, цигарета и вињака.

У Министарству трговине наводе да је српска страна одустала од захтева за добијање бесцаринског приступа тржишту ЕАЕУ за живинско месо и шећер јер су то истакли као врло осетљиве производе без икакве могућности постизања компромиса међу државама чланицама ЕАЕУ.

Када су прозводи од дувана у питању, од укупног увоза цигарета из целог света у Србију у новембру 2018. године, чак 28 одсто чини увоз из Русије. При томе је увоз из Русије у Србију слободан без икаквих царина, а при извозу цигарета из Србије на тржиште Русије плаћа се царина од око 18 одсто. Србија извози цигарете у земље ЕАЕУ, највише у Киргиску Републику, указују у Министарству трговине.

Специјална саветница министра трговине Јагода Лазаревић рекла је да је интерес Србије да кроз актуелне преговоре регулише трговинске односе с ЕАЕУ и задржи висок степен либерализације трговине који има на основу билатералних споразума с Русијом, Белорусијом и Казахстаном, а да у оквиру нових преговора оде корак даље.


Директна куповина

Прихваћен је наш предлог да се преговара модеран текст у духу правила Светске трговинске организације и савремене трговинске праксе. Успели смо да издејствујемо укидање до сада важећег правила „директне куповине”, на чему смо инсистирали годинама, а чему се највише противила руска страна, навела је Јагода Лазаревић.

По њеним речима, тиме се остварује значајна добит, мерена милионима евра, за наше велике извознике и увознике којима је до сада био оспораван преференцијални статус у трговини с Русијом због коришћења посредничких фирми. Као услов за укидање тог правила, српска страна је прихватила руски захтев да се појачају контроле, провером фактура и правних лица која учествују у ланцу куповине да би се спречиле евентуалне злоупотребе преференцијалног статуса.


То значи да се режим слободне трговине прошири на Јерменију и Киргизију и постигне либерализација и за неке робе које су до сада биле на листи изузећа, а за које имамо интерес да се извозе у ЕАЕУ без наплате царина, рекла је Јагода Лазаревић.

По њеним речима, текст споразума и део пратећих анекса – о правилима порекла и о решавању спорова – готово је усаглашен.

Преговори ће се наставити и српска страна ће и даље инсистирати на добијању задовољавајућег нивоа концесија за конкретне пољопривредно-прехрамбене производе.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести