Приштина: Понуда Телекома Србија безбедносни ризик

ПРИШТИНА: Компанија "Телеком Србија" дала је највишу понуду, од 155 милиона евра, за куповину косовског мобилног оператера ИПКО, што је изазвало бурне реакције и противљење политичара у Приштини, који тврде да би то наводно био безбедносни ризик.
pristina
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Градоначеник Приштине Шпенд Ахмети рекао је да се приватизација косовског оператера не сме догодити, јер компанија за телекомуникације поседује податке о грађанима Косова, преноси портал Економија онлајн.

Не ради се само о економској користи коју Србија може да има, ако, како каже, “уђе на Косово, већ о чињеници да би постојао приступ комуникацијама грађана".

Председник Заједнице за безбедност и приватност Ментор Хоџај, такође тврди да би продаја ИПКО-а Телекому Србија представљала безбедносну опасност.

Он је за Радио Косово рекао да би то могао бити озбиљан проблем, преноси портал Косово онлајн.

"Компанија ИПКО поседује велики број података о грађанима Косова. Ови подаци би се могли злоупотребити, ако би били политички мотивисани, имајући у виду да Србија не признаје Косово… То може директно утицати и на аспект националне безбедности, као и на безбедносни аспект грађана Косова", навео је он.

Економски стручњак Сафет Грџалију сматра да приватизација ИПКО мобилне телефоније није економски проблем, јер је на Косову слободно тржиште регулисано.

По њему, приватизацију ИПКО од стране Телекома Србије требало би посматрати и у смислу националне и државне безбедности.

Грџалију је рекао да би институција која даје “зелено светло” за приватизацију, РАЕПЦ, на првом месту требало да води рачуна о интересу Приштине.

Регулаторно тело за електронске и поштанске комуникације у одлуци донетој 2019. године усвојило је захтев компаније ИПКО Телекомуникације ЛЛЦ за обнављање дозволе за давање права на коришћење потребног радио фреквенцијског спектра.

Том одлуком је прописано да се "појединачно одобрење одређено за оператера не може продати, закупити, пренети или дати као гаранција без претходног одобрења РАЕПЦ", наводи се у тексту портал Економија онлајн.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести