Протест због закона о експропријацији против развоја земље

БЕОГРАД: „Данашњи протест против предложених измена и допуна Закона о експропријацији не представља борбу за интересе грађана, већ још један покушај такозваних еколога да скрену пажњу на себе, у чему их је подржао и део опозиционих политичара који се противе сваком развојном пројекту”, изјавила је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
mihajlovic
Фото: TANJUG/ KABINET POTPREDSEDNICE VLADE REPUBLIKE SRBIJE/ ALEKSANDAR STOJANOVIC/ bs

“Закони се не доносе због појединачних пројеката, како такозвани еколози замишљају, већ да би се уредиле области које су важне за живот и рад људи, као и за напредак читаве земље", рекла је она.

Михајловић је навела да се ни један предлог закона не појављује ниоткуда, већ пролази прописану процедуру.

"Из претходног министарства знам колико смо проблема у реализацији пројеката имали управо због тешкоћа са експропријацијом. Важно је да из тога извучемо поуке, да се пројекти реализују ефикасно и са што мање препрека, а да се све ради према јасним правилима и критеријумима и да интереси грађана буду заштићени”, нагласила је Михајловић.

Оценила је да нимало не чуди што су међу противницима закона били и политичари, који се иначе противе сваком развојном пројекту, без обзира на то да ли је реч о инфраструктури, саобраћају, енергетици или рударству.

"Изгледа да је овај закон ујединио такозване екологе и опозиционе политичаре без програма, при чему су управо политичари ти који су још једном показали да их не занимају ни пројекти, ни екологија, ни развој Србије, већ искључиво њихова политичка корист. Не смемо дозволити да постанемо друштво које се противи свему противљења ради, у коме ће некоме бити криви пројекти или закони који их убрзавају и унапређују”, додала је Михајловић.

Она је навела да ће увек бити за дијалог, сарадњу са невладиним сектором и предлоге који омогућавају развој целог друштва, али да се не могу прихватати захтеви појединаца који траже власт без избора са крилатицама наводне борбе за екологију.

“Ако заиста желите да се борите за очување природе, онда то значи озбиљан приступ планирању енергетске транзиције, одговорно сагледавање могућих мера декарбонизације и њених ефеката, дефинисање стратешких аката, што управо Министарство рударства и енергетике ради кроз израду интегрисаног националног плана за енергетику и климу и нову стратегију развоја енергетике", рекла је Михајловић.

Поручила је противницима да борба за одрживи развој подразумева да се издрже кризне ситуације и не одустање од стратешких планова, као што председник и Влада Србије раде, упркос енегетској кризи и покушајима да се осујете циљеви зелене агенде.

"Ако желите дугорочни план за напредак земље, борба се не води на улицама, већ за округлим столовима, стручним расправама и пре свега давањем предлога за боља решења за развој, а не противљењем сваком пројекту”, оценила је Михајловић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести