Рок за пријаву стварних власника фирми још до 31. јануара

БЕОГРАД: Више од 80 одсто фирми у Србији до сада је пријавило своје стварне власнике, а они који ту законску обавезу још нису испунили имају рок до 31. јануара 2020. године.
luccich_apr_12
Фото: Милан Лучић, директор АПР-а, фото; Танјуг (видео)

АПР је поново апеловала на све оне који то до сада нису урадили да испуне обавезу коју имају по закону и евидентирају стварне власнике.

Рок за упис стварних власника је, иначе, усвајањем измена Закона о евидентирању стварних власника, продужен за годину дана будући да је истицао 31. јануара 2019. године.

Директор АПР Милан Лучић каже за Танјуг да је АПР обавезна да проверава да ли су сви субјекти евидентирали стварне власнике у року који је за то предвиђен и да након тога подноси пријаве за покретање прекршајног поступка против оних који нису извршили своју законску обавезу.

Објаснио је да ће тако АПР пратити само формални део уписа у евиденцију стварних власника коју води, а теренску контролу обављаће други органи.

"Пореска управа, Народна банка Србије, Управа за спречавање прања новца, Тржишна инспекција, имају обавезу да на терену контролишу те субјекте и да проверавају основаност, односно документованост тих података које су они уписали у евиденцију", рекао је Лучић.

Навео је да је евидентирање стварних власника бесплатно и траје буквално неколико минута.

Прецизирао је да се подаци једноставно упишу на сајту АПР и потпишу квалификованим електронским сертификатом.

"Уколико немају тај квалификовани електронски сертификат, могу га бесплатно добити у МУП на личној карти. На други начин, могу купити од неких сертификационих тела која раде на територији Србије", навео је Лучић.

Обавезу евидентирања стварних власника имају привредна друштва, друштва у ликвидацији, задруге, огранци страних привредних друштава, пословна удружења, удружења и савези удружења, фондације и задужбине, установе, страна представништва привредних друштава.

Казне за неуписивање стварног власника се крећу од 500.000 динара до два милиона динара за правно лице, односно од 50.000 до 150.000 динара за одговорно лице у правном лицу.

Централна евиденција стварних власника установљена је 2018. године, а то је био један од услова да Србија више не буде на сивој листи Међународног тела за борбу против прања новца (ФАТФ) као земља са одређеним потешкоћама у спречавању прања новца и финансирања тероризма.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести