Рудно богатство Србије око 550 милијарди евра

Експлоатација рудног богатства у Србији мора бити у складу са заштитом животне средине, изјавила је  министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, на отварању дводневне Једанаесте међународне конференције о минералним ресурсима у Србији „Одрживи раст кроз одговорно рударство”, која се одржава у Београду.
rudari, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Она је указала да је рудно богатство Србије процењено на више од 550 милијарди евра, а наша земља је богата и критичним сировинама, попут литијума, бакра и злата, без којих нема развоја савременог света.

„Али је порука за сваког, било да су инвеститиори, партнери из других држава или цивилни сектор, да сваки корак у експлоатацији мора бити у складу са заштитом животне средине, нагласила је Михајловићева.

Конференције о минералним ресурсима у Србији, под називом „Одрживи раст кроз одговорно рударство”, одржава се данас и сутра у Београду.

Наша земља је богата и критичним сировинама, попут литијума, бакра и злата, без којих нема развоја савременог света

„Како ћемо литијум експлоатисати зависи од свих нас, државе и грађана који морају да буду добро информисани шта нам значи таква сировина. Период истраживања и експлоатације може да буде јако дугачак. Свесни смо да имамо неке сировине, морамо да их истражимо да видимо чиме располажемо, а уколико их будемо експлоатисали, то ћемо учинити на здрав и одржив начин”, нагласила је министарка Михајловић.

Оценила је да је много отпора експолоатацији свих минералних сировина у Србији и додала да ће оно што ће се дешавати у наредним деценијама зависити од нас.

„Без обзира на неаргументоване нападе и притиске, морамо да идемо напред. Требају нам минералне сировине и треба да их експлоатишемо и користимо”, закључила је она.

Конференција има за циљ размену информација и идеја из области рударства, геологије и геофизике, а фокусираће се на значајан допринос рударског сектора на економски развој земаља.

- Да бисмо имали зеленију будућност и смањили емисију штетних гасова и унапредили електрична возила, морамо да препознамо да ће свету требати више рударства, нарочито кад су у питању критичне сировине, рекао је амбасадор Канаде Џајлс Норман .


Коначну одлуку о „Јадру” даће грађани

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је да је литијум једна од критичних сировина у свету, да не постоје пројекти у рударству и енергетици на глобалном нивоу без литијума, а да ће се у пројекту „Јадар” користити најновије технологије.

Она је рекла да је пројекат „Јадар” потенцијална развојна шанса за Србију, али да ће реализација тог пројекта зависити од процене утицаја на животну средину и одлуке грађана на референдуму, саопштено је из ресорног министарства.

„Мислим да је то добар пројекат, али постоје услови које мора да испуни, пре свега оне који се тичу заштите животне средине. Ми желимо комплетан ланац производње, од рудника, преко фабрике литијумских батерија до фабрике електричних возила. То значи и посао за више хиљада људи, од тога само две хиљаде у руднику и допринос БДП-у од 17 милијарди евра. Али, како је председник Вучић и најавио, о свему ће коначну одлуку донети грађани на референдуму и то пошто добију све информације”, рекла је Михајловићева.


„Светска банка је проценила да ће три до пет пута порасти цена тих сировина које су основа за нове енергије и чисте технологије у индустрији, пољопривреди, инфраструктури и медицини. Критичне миниралне сировине су битне за нашу будућност и представљају прелаз ка нискоугљеничној енергији”, рекао је Норман.

Амбасадор Канаде је нагласио да је његова земља посвећена циљу да постане светски лидер у овој области, у стратешком партнерству са САД и ЕУ.

„Надам се да ће земље попут Србије да се придруже на принципима еколошке одрживости и транспарентности. То ће обезбедити да имамо више високоплаћених послова и добијемо улогу у успостављању ланаца снабдевања минералним сировинама у будућнсти“, рекао је амбасадор Норман.

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести