Србија циља раст од пет одсто

Представници домаћег и страног капитала оценили су да је Србији потребан раст БДП-а од пет одсто годишње и да се мора повећати ниво домаћег улагања, а што је могуће једино обезбеђивањем једнаких услова на тржишту за све компаније и поштовање закона и процедура.
fabrika industrija radnici pixabay
Фото: pixabay.com

Како је оцењено на 19. економском самиту у Београду, сектор просвете и образовања кључни је део друштва из којег се мора регрутовати савремени образовани кадар.

Привредници су јединственог става да је потребно даље радити на приближавању наше земље Европској унији и унапређењу и поштовању закона.

У том смислу, почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић рекао за Тањуг да, ако се жели бржи развој привредног и друштвеног сектора, то је немогуће без озбиљнијег развоја привреде, која се не сме заснивати само на страним инвестицијама већ и на домаћим.

Развој српске економије зависи од многих фактора, а пре свега од прилива новца, инвестиција, али и квалитета радне снаге у земљи

– То можемо постићи само ако будемо спремни да инвестирамо у домаћу привреду да би годишни раст БДП-а био пет и више процената – сматра Атанацковић.

Председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић говорио је о потреби повећања укупног нивоа инвестиција да би се обезбедио инклузивни и самоодрживи раст.

– Кључни доприноси расту морају бити инвестиције и извоз, а не потрошња и увоз – казао је Влаховић за Тањуг.

Рад на обезбеђивању пословног амбијента и закона који гарантују сигурност својине, правну, пословну и финансијску дисциплину, по Влаховићевој оцени, морају бити приоритети. Тако ће се обезбедити већи ниво домаћих инвестиција, које су, каже, у протеклом периоду смањене.


Правни амбијент најважнији

Свака грана привреде, оцењују привредници, за свој темељ има правни систем државе.

Зато, поручују, потребно је даље радити на унапређењу правног амбијента у Србији у складу са светским законима, а законе спроводити у пракси.


– Развој српске економије зависи од многих фактора, а пре свега од прилива новца, инвестиција, али и квалитета радне снаге у земљи – додаје председник „ИТМ групе” Топлица Спасојевић, који сматра да треба више радити на повећању стопа раста. – А без инвестиције и без квалитетне радне снаге то неће бити могуће. Омогућавање бржег протока робе и услуга без задржавања на границама, један је од циљева који могу допринети регионалној сарадњи.

– Влада Србије, у том смислу, треба да настави унапређивање пословног амбијента, што је веома важно за европске интеграције, које немају алтернативу – казаи је председник Немачко-српске привредне коморе Мартин Кнап. – Ако Влада буде ишла тим путем, све ће бити добро.

Указао је на то да бирократија у нашој земљи мора да се смањи, и то би требало да буде један од главних циљева државе.

Љ. М.

 

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести