Србија добро пребродила ковид, има БДП већи него пре кризе

БЕОГРАД: Шефица Канцеларије ММФ-а у Србији Јулија Устјугова изјавила је данас да је Србија релативно добро пребродила ковид кризу, да се лепо опоравља, као и да је већ забележила раст БДП-а већ него пре кризе.
mmf
Фото: Youtube Printscreen

Србија је, такође, имала јак прилив инвестиција и одржала је финансијска и монетарну стабилнст, што је све добро тло за даље спровођење реформи, рекла је Устјугова на 21. Београдском економском форуму.

Она је подсетила да је Србија ове године склопила нови саветодавни аранжман са ММФ - ПЦИ (Инструмент за координацију политика) и навела да тај аранжман има одређене рокове за реформе и ограничења.

Устјугова је указала да је се даље реформе, пре свега, односе на фискалну реформу и напоменула да Србија доста успешно спроводи фискалну реформу и да је имала добар фискални механизам заштите током пандемије.

Када је реч о предстојећој мисији ММФ-а у другој половини овог месеца, каже да ће се разговарати о краткорочном и дугорочном буџету и креирању оквира за фисклану дисциплину након кризе.

"То подразумева праћење фикалсних ризика и државне помоћи и делотворно спровођење јавног улагање односно управљање јавним улагањима. У оквиру овог механизма се налазе различите структурне реформе које треба да подрже раст", навела је Устјугова.

Непомиње да је државни "отисак" у економији релативно велики, као и да велика државна предузећа доста утичу на раст и носе ризике за буџет.

"Када све државе траже нове изворе раста, ујнапређивање ефикасности тих предузећа јесте логична опција. Влада је одобрила акциони план за реформе ове године и то ће бити део нашег програма. Већ 50 одсто циљева даљих рефори односе се на државна предузећа и како да се поправи њихово управљање", рекла је она.

Устјугова је истакла да важно и да Србија развија даље тржиште капитала, као и да ће са властима у Србији разговарати о даљем јачању пословног окружења, владавини права и борби против сиве економије.

Нагласила је да треба искористити шансу преласка на зелену економију и да зато треба направити добар правни оквир за ту област, који треба приоритет да да улагањима у зелену економију и пројекте животне средине.

"Србија је издала прву зелену обвезницу, честитам на томе, ти напори су заиста јако важни", рекла је Устјугова и поручила да ће ММФ помоћи влади да оствари те реформе.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести