Страни инвеститори: Позитивни трендови, наставити реформе 

БЕОГРАД: Представници страног капитала у Србији позитивно оцењују економске трендове у земљи, и од представника власти очекују даље реформе у циљу повећања нивоа инвестиција и броја запослених. 
Šef Trgovinskog odeljenja Ambasade Španije u Beogradu Havijer Alvares  Foto: Tanjug/video
Фото: Шеф Трговинског одељења Амбасаде Шпаније у Београду Хавијер Алварес  Фото: Танјуг/видео

Савет страних инвеститора (FIC) у Србији, у чијем саставу је више од 120 страних компанија, које су до сада инвестирале скоро 30 милијарди евра у Србију и запошљавају скоро 100.000 људи, позитивно гледа на 2019. годину. Потпредседник Савета, Владислав Лалић, истиче да је за даље инвестиције важна одржива фискална консолидација, те даље структурне реформе, укључујући професионализацију јавних предузећа, односно њихову корпоратизацију.

У Савету такође сматрају да у процес доношења нових закона треба инсистирати на консултацијама са привредом.Указују и да у области радноправних прописа треба осавременити акта, затим дефинисати рад "на лизинг", али и радити на реституцији која, кажу, не треба да омета процес конверзије...су нужне и за њих држава мора да обезбеди довољно времена, поручују из FIC-а.

У Трговинском одељењу Амбасаде Шпаније у Београду сматрају да српско тржиште и закони нису много компликовани, тако да се стране компаније, па и шпанске, успешно сналазе на овом тржишту, каже шеф овог одељења у Србији, Хавијер Алварес.

"Приметио сам да Србија напорно и успешно ради на усклађивању својих закона са поглављима које једно по једно отвара у преговорима са ЕУ на свом европском путу. Наравно, постоје аспекти који се могу поболлшати. Пре свега мислим на поједине царинске процедурре као и на усклађивање фитосанитарних сертификата када је реч о увозу", каже Алварес. 

Када је реч о субвенцијама за стране инвеститоре, сматра да је Србија пожељно тржиште за инвеститоре будући да страним компанијама даје значајне повластице."Оно што би могло још да се побољша јесте да се олакша и смањи број бирократских процедура", каже Алварес.

Из Нордијске пословне алијансе нуде нордијски модел и искуства ових земаља како би се наши прописи ускладили са стандардима ЕУ, пре свега у области смањења бирократских процедура и транспарентнијег рада. Извршни директор Алијансе Андреја Павловић примећује да је смањен ниво парафискалних намета, али сматра да има још простора за унапређење. 

"Прошла година је била јако успешна и по питању раста спољнотрговинске размене и по питању уласка нових компанија из нордијског региона у Србију. Али, наравно, изазова увек има", истиче Павловић и додаје да се то тиче модернизације свих прописа коју уређују област јавних набавки, како би се дошло на пуне транспарентности.

Он такође сматра да је важно да се интензивира дијалог на релацији извршна власт - приватне компаније. 

Председница Америчке привредне коморе у Србији (AmCham) Јелена Павловић каже да је неопходна стабилност и одрживост раста привреде, да тај раст мора да буде сталан неколико година за редом, како би се компаније одлучиле на отварање нових радних места. 

Павловић у разговору за Танјуг каже да AmCham очекује да влада предузме све кораке о којима су их компаније-чланице те коморе известиле, дакле, "јачање институција ради добрих прописа, реформе јавних предузећа, реформа правосуђа, здравства, борба против корупције, смањење сиве економије и свођење лоших појава на маргинални ниво".

У 2018. години, према оцени страних инвеститора, напредак је забележен су сектору некретнина, изградњи и инспекцијским контролама.
Дигитализација, стечај и прописи о девизном пословању су забележили умерен напредак, док области попут пореза, радног права и безбедности хране, нису забележиле напредак у 2018. години.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести