Табаковић: Стабилност валуте није дошла сама, резултат великог рада

БЕОГРАД: Стабилност домаће валуте коју имамо није природна појава која је сама од себе дата, већ је резултат напорног и координисаног рада Народне банке Србије, Владе Србије и осталих државних институција, изјавила је данас гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

“Узалуд се трудите да терет увезене инфлације која чини две трецине инфлације пренесете на једног човека који је не знам каква ваша фасцинација”, рекла је она у Скупштини Србије одговарајући на примедбе посланика о курсу динара И инфлацији. Додала је да су њихови утисци лични а да бројеви говоре да је Србија до краја нивембра имала 3,943 милијарди евра директних страних инвестиицја али да то није као некада новац на пример од продаје Максија за шта није плаћен порез у Србији. “Од 2102. године када сам постала гувернер Народне банке пет година смо отплаћивали финансисјки аранзман са ММФ-ом, а економски показатељи су били негативни. Од 2014. смо имали аранзмане са ММФ-ом али нисмо повукли ниједан долар или динар, но имали смо да тако казем оверу која многим инвеститорима слузи као потвда да је Србија пожељно место за улагање” , истакла је гувернер Табаковић.  Поновила је да лични утисци неких посланика не могу победити чињенице да је ово другација Србија, која има многе инвеститоре И која је кроз кризе кроз које је пролазила, пролазила много лакше лакше, јер је била спремна за то

“Гувернер кога прозивате, односно ја, обезбедио је пет милијарди бафера за кризу која је досла да би могло да се одговори на њу И одрзи стабилнсост и добра снабдевеност енергентима. Ја И данас дрзим телефон и купујем евре да бих обезбедила стабилност  а нето ефекат те стабилнсоти у 2022. години је преко 500 милиона евра висе купљених него улозених у стабилност евра о коме говорите”, истакла је Табаковић.

Додала је да нико у Србији није мењао методологију ни када је реч о радној снази ни мерењу јавног дуга, ни о БДП-у, те да ће измена метологије мерења БДП-а бити примењена 2024.године, али да се методологија мерења јавног дуга неће мењати.

Позвала је посланике на одмереност када говоре о галопирајућој инфлацији и навела да све инспекције морају да поведу рачуна да ли има уграђивање са маржом и посредника до купца као што је раније рађено са мењачницама.

Истакла је такође да се усидрена инфлациона очекивања а то је поверење у мере економске политике Владе Србије и Народне банке могу и морају обезбедити истинитим инфомацијама а не стварањем паника, јер паника, како је рекла, није добар савезник.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести