Тржишта нафте изгубила 20% вредности због блокада у 2020.

СИНГАПУР/ЛОНДОН: Глобална тржишта сирове нафте изгубила су око петине вредности у 2020. години, јер су строге мере затварања због пандемије коронавируса паралисале већи део светске економије, али су цене "црног злата" снажно скочиле са најнижих нивоа захваљујући пакетима подстицаја које су доносиле владе.
nafta
Фото: pixabay.com

Северноморска нафта Брент је данас, последњег трговинског дана у овој години, ослабила за осам центи или 0,2 посто, на 51,55 долара за барел на трговању до 10:15 часова по Гриничу, док је америчка WТI нафта пала за 10 центи, такође за 0,2 процента, на 48,30 долара по барелу, извештава Ројтерс.

Цене обе светске нафтне референце су се више него удвостручиле у односу на вишедеценијске најниже вредности забележене у априлу, када је први пут у историји цена WТI нафте шокирала инвеститоре на глобалном нивоу са негативним износом од минус 37,6 долара.

Азијске акције су ојачале данас и требало би да заврше бурну 2020. годину на рекордно високим нивоима.

Кад је реч о валутним тржиштима, долар закључује ову годину у спиралном паду, пошто су се инвеститори окренули улагањима у ризичнију имовину и јер САД настављају да штампају новац како би финансирале свој набујали буџет и трговински дефицит.

Глобална робна тржишта дочекују крај 2020. ојачана, захваљујући опоравку потражње и пакетима економске подршке донетим у великом броју земаља света, који су подстакли цене.

Очекује се да ће увођење вакцина за борбу против вируса и нове мере фискалне подршке вредне милијарде долара допринети повећању инвестиција и потрошње у 2021.

Аналитичари процењују да ће даљи опоравак тржишта краткорочно вероватно бити ограничен услед забринутост инвеститора због нових корона мера закључавања.

Што се нафте тиче, потенцијални наредни окидач у погледу кретања цена могао би да буде састанак Организације земаља извозница нафте и њених савезника, укључујући Русију, који је заказан за 4. јануар и на којем ће се расправљати о томе да ли треба од фебруара да повећају производњу или не.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести