Турски ток и гас све ближи Србији

Након што је Бугарска добила зелено светло европских званичника да преко своје територије гради руски гасовод од границе с Турском до границе са Србијом, с великом сигурношћу би се могло рећи да је пролазак гасовода Турски ток кроз Србију известан.
w
Фото: pixabay.com

Да ће тако и бити, недавно је рекао и председник Управног одбора „Гаспрома” Алексеј Милер, указујући на то да ће продужетак гасовода кроз Србију од границе с Бугарском до границе с Мађарском бити изграђен до краја 2019. године.

Министарка за енергетику Бугарске Теменушка Петкова казала је да је економски тест за пројекат проширења гасне мреже успешно завршен. „Булгартрансгас” је успешно завршио трећу фазу економског теста за пројект вредан 1,4 милијарду евра за продужење бугарске транзитне гасне мреже од Турске до Србије. Они су прошлог месеца расписали тендер вредан 1,7 милијарду евра за изградњу новог, 484 километра дугачког гасовода од компресорске станице Нова Провадија до границе са Србијом. Понуђени капацитети откупљени су 100 одсто, што је предуслов за успешну процедуру. 

По речима генералног директора ЈП „Србијагас” Душана Бајатовића, вест да је продато свих 100 одсто капацитета је одлична јер показује интерес и потврђује комерцијалност пројеката, а тиме и извесност да ће гасовод пролазити кроз Србију. 

– Сада се чека мишљење Енергетске заједнице и коначна одлука  Агенције за анергетику, која је раније донела првостепену позитивну одлуку – казао је Бајатовић. – Након тога, спровешћемо обавезујућу фазу закупа и отпочети градњу нове гасне структуре у Србији, гасовод – интерконектор – бугарска граница – мађарска граница, кроз Србију.

Указујући на то да је Србија спремна да уђе у реализацију пројекта, Бајатовић је истакао да ће се ипак сачекати одлука Енергетске заједнице, али да, пошто је пројекат одобрен чланици ЕУ, нема разлога за бригу.

– Тај пројекат је од националног интереса и важно је да се ради по нашим законима. Радови би требало да буду завршени крајем 2019. године, а битан део читавог посла биће и проширење подземног складишта у Банатском Двору, чији ће капацитет с 450 милиона кубних метара гаса бити повећан на 750 милиона кубика – рекао је Бајатовић.

Уз пролазак гасовода „Турски ток” кроз Србију сигурност снабдевања домаћег тржишта гасом биће повећана, а Србија ће бити и транзитна земља, чиме ће се остваривати позитивни ефекти. Зато је и проширење капацитета складишта у Банатском Двору и те како важно јер ће тиме могућност недостатка гаса за домаће тржиште, практично, бити потпуно елиминисана и биће обезбеђене стабилне резерве гаса, што је посебно важно у зимском периоду.

Почетак 2017. године

Изградњу првог крака гасовода Турски ток „Гаспром” је започео у мају 2017. године, када су положене цеви испод Црног мора до турске обале. Тај крак намењен је снабдевању Турске, док ће други крак, којим би гас требало да стиже до земаља јужне и југоисточне Европе, у дужини од 180 километара, ићи преко територије Турске до границе са суседним земљама. Капацитет сваког крака је по 15,75 милијарди кубика годишње.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести