У 920 фирми радници морали да рмбаче на црно

Подаци Министарства за рад, запошљавање, социјалну и борачку политику показују да је погон обуће у Дебељачи, за који је откривено да је чак пет година радио на црно, само део фирми у Србији које раде нерегистроване.
radnici.jpg
Фото: pixabay.com

На сајту Министарства објављено је да је за нешто више од месеца, од 3. септембра до 17. октобра, инспекција открила 151 нерегистровану фирму.

Међу тим фирмама, којима је дат налог да се упишу у регистар Агенције за привредни регистре и забрањен рад, највише је оних које се баве фризерским и козметичким услугама, соларијума, зубних ординација, извођењем грађевинских радова, продајом огревног дрвета, производњом и продајом крофница, продајом воћа и поврћа  али и ауто-механичара, ауто-лимара, каменорезаца, столарских и браварских услуга...

10.000 провера обавио сектор контроле

Осим откривених нерегистрованих фирми, Инспекција рада је, по подацима објављеним на сајту Министарства рада, за нешто више од месеца регистровала чак 920 послодаваца који су регистровани у Агенцији за привредне регистре, али запошљавају раднике на црно. Највише их, произлази из списака тих 920 послодаваца, ради у угоститељству, туризму, грађевинарству...


Више од 17 процента нерегистрованих

Савез за фер конкуренцију, који пружа стручну и материјалну подршку држави у борби против нелегалне трговине и непријављеног рада, указао је на то да је анализа НАЛЕД-а показала да је обим сиве економије међу регистрованом привредом опао, и то у последњих пет година с 21,2 одсто БДП-а на 15,4 одсто.

С друге стране, и даље је висок удео нерегистрованих привредних субјеката који у потпуности послују на црно, а има их 17,2 одсто.


Иначе, од почетка године у фокусу Пореске полиције су фантомске фирме које се оснивају искључиво ради избегавања плаћања пореза, али и поред тога, број откривених трећину је већи него лане. Сектор контроле обавио је више од 10.000 провера и установио да, без обзира на оштрије казне, фирме понављају прекршаје. Једноставно, оне се придржавају забране рада само до истека рока који је Инспекција одредила, а након тога поново раде.

5 година радили на црно у једној фирми у Дебељачи

Од почетка наредне године треба да ступе на снагу измене Закона о инспекцијском надзору с циљем да се додатно унапреди ефикасност инспекције, а одговорна привреда растерети трошкова које намећу сувишне контроле. Другим речима, треба да се створи база података о „доброј” и „лошој” привреди да би се они регистровани привредни субјекти који редовно испуњавају обавезе према држави ређе контролисали, а сва пажња усмерила на откривање фирми које раде илегално.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести