У Кини лане "никло" 182 нових милијардера, у САД 59

ПЕКИНГ: Кина је добила прошле године три пута више нових милијардера од Сједињених Држава, који су богатство зарадили у фармацеутском и сектору интернет забаве услед мини-експлозије епидемије коронавируса, према данас објављеној ранг листи најбогатијих људи света кинеског магазина Хурун Рипорт.
e
Фото: pixabay.com

У региону Велике Кине, који укључује Хонг Конг и Тајван, број нових милијардера је за годину дана, закључно са 31. јануаром 2020, порастао за 182 на укупно 799 особа у односу на 59 новопечених богатуна у САД, показују подаци Хурунове "Глобалне листе богаташа 2020", преноси Ројтерс.

Мада је избијање епидемије коронавируса у Кини задало ударац другој највећој светском економији, оно је такође подстакло раст акција кинеских компанија које се баве образованом делатношћу путем интернета, онлајн игрицама и вакцинама, наводи се у извештају.

Будући да је велики део кинеских грађана услед епидемије остао код куће због карантина и ограничења путовања, тражња за интернет услугама је порасла, што је резултирало растом зарада пружалаца онлајн услуга, а значајно су профитирали и предузетници у области здравства специјализовани за вакцинацију.

"Кина данас има више милијардера од Сједињених Држава и Индије заједно", навео је Руперт Хугеверф, оснивач и председник Хурун Рипорта, према чијој рачуници САД имају 629 милијардера, а Индија 137.

Током 12 месеци, до краја јануара 2020, акције технолошких компанија у Кини скочиле су за 77 процената, а кинеских фармацеутских компанија за 37 одсто, надмашивши укупан 16-процентни глобални раст цена деоница.

Ипак на челу Хурунове ранг листи најбогатијих људи света и даље су амерички бизнисмени, а прво место већ трећу годину узастопно држи оснивач Амазона, Џеф Безос, са богатством од 140 милијарди долара.

Међу кинеским милијардерима најбогатији је Џек Ма, оснивач и некадашњи председник Алибабе, са имовином вредном 45 милијарди долара, који се налази на 21. месту, а њега је претекао Илон Маск из "Тесле" захваљујући вртоглавом расту цена акција америчког произвођача електричних аутомобила.

Иза технолошких компанија, као главних извора генерисања богатства, следе фирме из сектора некретнина, производње, финансија и малопродаје.

Упркос америчко-кинеском трговинском рату, Рен Џенгфеи, оснивач телекомуникационог дива Хуавеи Техноџиза, са седиштем у Шенжену, који је на црној листи америчке владе, увећао је лично богатство за 7,0 процената на три милијарде долара, што је отприлике на нивоу богатства америчког председника Доналда Трампа, наводи Ројтерс.

Пекинг је пету годину заредом светска престоница богаташа, са укупно 110 милијардера, наспрам 98 колико их има Њујорк. Шангај је престигао Хонг Конг заузевши треће место по укупном броју најбогатијих људи света.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести