У Палати Србија седница СЕС-а о висини минималца у 2021.

БЕОГРАД: Редовна седница Социјално- економског савета биће одржана у Палати Србија, а тема је утврђивање минималне цене рада у 2021. за око 350.000 људи.
novac plata
Фото: Tanjug (M. Jelesijević, ilustracija)

Након седнице на конференцији за медије обатиће се председавајући СЕС-а, председник УГС "Независност" Зоран Стојиљковић, председник Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Љубисав Орбовић, председник Уније послодаваца Србије Милош Ненезић, министар финансија Синиша Мали и министар за рад Зоран Ђорђевић, најавило је Министарство за рад.

По Закону о раду, уколико послодавци, синдикати и Влада Србије не постигну договор до 15. септембра за наредну годину, одлуку о минималној цени рада доноси влада.

Председник Александар Вучић најавио је раније могућност да висина минималне зараде, која износи 30.022 динара, буде повећана за око 2.000 динара. То би било повећање за нешто више од 6,5 одсто.

О висини минималца у 2021. више пута су разговарали представници синдиката, послодаваца и Владе Србије на седници Колегијума СЕС-а и последњи пут, 9. септембра, нису желели да коментаришу исход састанка и то да ли је евентуално постигнуто решење и дошло до промене ранијих ставова.

Представници синдиката су тада кратко за Танјуг рекли да након колегијума не дају изјаве и да ће јавност званично о исходу обавестити у понедељак, када су заказани завршни разговори.

Колегијуму у просторијама УГС "Независност" тада су присуствовали министри Синиша Мали и Зоран Ђорђевић, председник УГС Независност Зоран Стојиљковић, председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић и председник Уније послодаваца Србије Милош Ненезић.

Представници синдиката и послодаваца претходно, 8. септембра на састанку преговарачких тимова, уочи одржавања колегијума, нису успели да приближе ставове у погледу висине минимаца у идућој години и остали су при својим, раније изнетим предлозима.

Став синдиката је да би минимална цена рада требало да прати висину минималне потрошачке корпе која износи око 37.500 динара.

Представници УПС-а сматрају да се у привреди нису стекли услови за повећање минималца за више од четири до шест одсто, и да очекивања да он расте више нису реална.

Наводе да ако би повећање ишло више од реалног морали би да траже компензацију за ту разлику. Услов послодаваца је да се истовремено усвоји пакет мера који би смањио трошкове пословања.

Процене су да минималну зараду у Србији прима око 350.000 људи. Влада је прошле године повећала минималац са 27.000 динара на 30.022 динара у 2020. години.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести