У сектору услуга све ради, а кувана и печена храна стиже на кућну адресу

И за време епидемије и ванредног стања живот се одвија, а сектор услуга је ту да грађанима и у таквим околностима олакша свакодневницу.
д
Фото: Dnevnik.rs

Уочава се да тај сектор одлично функционише јер раде прехрамбене продавнице, пекар , брза пошта, достава хране, транспорт робе у камионима...

Продавнице су добро снабдевене, престала је куповина намирница у великим количинама. Купци су дисциплиновани, поштују ред и без нервозе стрпљиво чекају да уђу у радње и покупују шта им треба.

У пекарама има хлеба и пецива и према речима новосадског пекара Слободана Стричевића углавном се меси асортиман који је био и пре епидемије, с тим што се мало мање прави пецива пошто ђаци не иду у школу, а и зато што је радно време другачије. – Не осећа се пад промета хлеба, али је приметно да се више купује резани хлеб - каже Стричевић. - У пекрама је сваки дан понуда пецива иста, с тим што су пекаре које су радиле нон –стоп сада радно време прилагодиле новим условима рада, па су смањиле и обим производње пецива. Али се и даље прави хлеб од више врста брашна и та потрошња је остала на истом нивоу.  Председник Уније пекара Србије Зоран Пралица каже да инудстријске пекаре раде уобичејено и да потрошачи немају разлога за страх да неће бити хлеба јер има и барашна, а од пре неки дан почела је и испорука квасца изазвана прекомерном куповином.

У овој ситуацију више би требало користити речни сообраћај, који сада служи за транспорт пшенице (Бранислав Мамић)

– Пекарској индустрији није недостајао квасац, односно није га било у само у продавницама – казао је Пралица и посаветово потрошаче да више купују суви квасац јер може дуже да се чува.

По речима председника уније Пекара Србије, мали пекари, који су сада највише погођени због увођења ванредног стања јер нема школе па ни ђака да купују ужину, треба да знају да Влада Србије припрема мере да предузетницима ублажи отежано пословање у новонасталој ситуацији и да је  у израду предлога олакшица укључна и Унија пекара Србије.

- И достава хране  ради као и раније, али је промет сада мањи. Ипак посао се није прекинуо и уз дозолу кретања током полицијског часа храна се доставља, и то не само пице, салате и пасте, већ угоститељи пеку и роштиљ и кувају  – каже Бобан Брешко из пицерије „Гарден“.

По његовим речима, у Новом Саду десетак угоститеља се , након затворања ресторана, определило за овакав начин рада. Једино измена у односу на ранији период јесте то што сада добављачи намирница траже да се испоручна роба одмах плати.

Не осећа се пад промета хлеба, али је приметно да се више купује резани хлеб (Слободан Стричевић)

- Функционише и брза пошта, као и транспорт робе у великим камионима – каже секретар Групације услуга при Привредној комори Војводине Бранилсав Мамић. – Неколико предузећа које се баве брзом доставом робе се одлично снашло у новонасталој ситуацији и уз мере заштите, за сада добро обављају посао. Једино је транспорт робе камионима успорен због стогих мера на граничним прелазима па терет који се до сада развозио за четири дана возачи успевају да доставе за десетак дана. У овој ситуацију више би требало користити речни сообраћај, који сада служи за транспорт пшенице.

Од услужних делатности не раде фризери, ни мушки и женски, што ће многима недостајти, поготово што су превиђања да ће борба с коронавирусом потрајати и током целог априла.

Салони су, кажу фризери, затворени и дезинфиковани, а бојлери искучени пре две седмице. Чим је уведено ванредно стање  власници салона су ставили кључ у браву. Не само што нису хтели да излажу опасности запослене, већ ни муштерије, којих је било све мање. Запоселни су сада још пријвљени, али како ће биту убудуће нема правог одговора, указују фризери.

З. Делић

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести